« Zpět

Spořitelny se předhánějí s novými nabídkami

| 6. října 2011 - 9:00 | Zprávy | Stavební spoření

Snaží se tak oživit ochabující zájem Čechů o stavební spoření. Některé šalamounsky lákají na úroky bez zdanění. Tuzemské stavební spořitelny se v současné době ještě více než dříve vzájemně přebíjejí stále novými nabídkami, aby přesvědčily lidi, že si k nim mají uložit své peníze. 

Snaží se tak oživit ochabující zájem Čechů o stavební spoření. Některé šalamounsky lákají na úroky bez zdanění. Tuzemské stavební spořitelny se v současné době ještě více než dříve vzájemně přebíjejí stále novými nabídkami, aby přesvědčily lidi, že si k nim mají uložit své peníze. Domácnosti už totiž stavební spoření tolik netáhne a neposílají do něj tolik nových peněz.
Stavební spořitelny také čelí citelnému propadu počtu nových smluv, jenž pokračuje už ve druhém sledovaném období po sobě. O co méně dostávají, o to méně také půjčují, což pro tento finanční systém není rozhodně pozitivní trend.
Kalouskovo ministerstvo financí (MF) přitom připravuje ještě další pro stavební spoření nepopulární opatření. Po škrtech státní podpory pracuje na tom, aby stavební spoření mohly nabízet a prodávat nejen stavební spořitelny, ale i univerzální banky.
Mírně zlevněná hypotéka od matky
Stavební spořitelny, ještě nedávno neotřesitelně těžící z toho, že byly první volbou pro domácí úspory, teď dělají všechno možné pro to, aby se připravily na horší časy.
Modrá pyramida KB začala například prodávat už i klasické hypotéky od mateřské Komerční banky s tím, že na ně dává slevu až ve výši 0,6 procenta z roční úrokové sazby, tedy z ceny hypotéky. Nabízí i stoprocentní hypotéku se splatností do 28 let.
Kromě toho spořitelna svým současným i novým klientům slibuje u stavebního spoření k běžnému dvouprocentnímu úroku z vkladu další jedno procento navíc. „Klient může počítat s tím, že částka, kterou vloží na svůj účet v průběhu upisovacího období, které trvá čtyři měsíce po přijetí návrhu na uzavření smlouvy, bude úročena úrokovou sazbou tři procenta po dobu jednoho roku,“ řekla Právu Hana Vaněčková z Modré pyramidy.
Až třítisícová prémie za novou smlouvu
U spoření pro děti do deseti let se při cílové částce 150 tisíc korun neplatí poplatek za uzavření smlouvy. Spořitelna rovněž do konce letošního roku prodloužila akci pro lidi nad 55 let, kdy uzavření smlouvy s cílovou částkou 200 tisíc korun je bez poplatku a peníze si lze vybrat již po třech letech bez sankce za předčasný výběr.
Liška zase prodává překlenovací úvěry již od 3,9 procenta ročně a bez poplatku za vyřízení. Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) zároveň po uzavření smlouvy o spoření dává až třítisícovou prémii. K dvouprocentnímu úroku nabízí bonusové jedno procento až jedno procento a jednu desetinu s možností výběru po dvou letech. „Nová smlouva o stavebním spoření tak přináší klientovi průměrné roční zhodnocení i více než pět procent,“ tvrdí Rostislav Trávníček z ČMSS.
Údaj o lákavém, více než pětiprocentním zhodnocení však může být ve skutečnosti značně šalamounský a relativní. Spořitelna je sice v této výši klientovi skutečně připíše, ale v nabídce už nemusí zohlednit to, co s výnosem ve výsledku nakonec udělá vláda, respektive MF.
Tento marketingově-obchodní alibismus v duchu „my jsme vaše úspory zhodnotili pěti procenty, ale zdanila vám je vláda, a to už není naše věc“ v zásadě vyplývá i ze sdělení Stavební spořitelny České spořitelny.
„Stavební spoření bude i po změně státní podpory dosahovat zhodnocení vkladů až 5,4 procenta ročně, nicméně hodnota nezohledňuje zdanění úroků ani úhrady spojené se stavebním spořením,“ napsala Právu Zdenka Blechová ze Stavební spořitelny ČS. Buřinka nabízí dvouprocentní úročení vkladů s tím, že úroky jsou sjednány pevně na celou dobu spoření.
„Turbo spoření konkuruje spořicím účtům ostatních bank,“ sdělila Právu Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny. Klient může podle ní získat až pětiprocentní výnos, nicméně konkrétní výši prémie určuje stav účtu ke konci roku.
Wüstenrot úročí stavební spoření 2,5 procenta. Pro mladé lidi do 18 let je smlouva uzavřená u této nejmenší tuzemské stavební spořitelny bez poplatku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.