« Zpět

Spořitelny chtějí úroky ke zrušeným pokutám, ÚOHS to odmítl

| 3. září 2008 - 10:35 | Zprávy | Stavební spoření

Šestice tuzemských stavebních spořitelen požaduje, aby jim stát zaplatil přes deset milionů korun jako ušlé úroky z pokut, které letos zrušil soud. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jenž loni spořitelnám vyměřil sankci v celkové výši 55 milionů, to ale odmítl. Podle něj nemají spořitelny na úroky nárok. Pokutu spořitelny dostaly za nedovolené vyměňování informací.

Šestice tuzemských stavebních spořitelen požaduje, aby jim stát zaplatil přes deset milionů korun jako ušlé úroky z pokut, které letos zrušil soud. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jenž loni spořitelnám vyměřil sankci v celkové výši 55 milionů, to ale odmítl. Podle něj nemají spořitelny na úroky nárok.

Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot dostaly pokutu za nedovolené vyměňování informací. Soud ale začátkem letošního roku rozhodl, že úřad zakázané jednání dostatečně neprokázal, a pokuty zrušil. ÚOHS se obrátil na Nejvyšší správní soud, ale i tak musel stát peníze z pokut vrátit. Všech šest spořitelen ale požadovalo nejen navrácení původně zaplacené sankce, ale také úroků, o které je pokuta připravila. Kdyby peníze nemusely platit, mohly je nechat na účtech a mohly jim přibývat úroky.