« Zpět

Spoříte dlouho? Každým rokem úrok klesá.

| 14. října 2008 - 11:11 | Zprávy | Stavební spoření

Láká vás vysoké zhodnocení stavebního spoření? Na letácích občas objevíte neodolatelnou informaci o 15 procentech státní podpory ročně. Ale počítejte dál. V prvním roce při stavu účtu 20 000 korun udělají 3 000 korun státní podpory skutečně hezkých 15 procent, po třech letech při stavu účtu kolem 70 000 korun budou tři tisíce ze státní podpory znamenat už jen 4,3 procenta a po šesti letech pouze procenta dvě.

Čím víc máte naspořeno, tím je státní podpora méně významná.

Stavební spořitelna vaše vklady navíc zhodnotí dvěma procenty, ale na druhou stranu vybírá poplatky za vedení účtu. Když to všechno započtete, je výsledné zhodnocení vkladů po šesti letech spoření něco přes 5 procent.
I pět procent je však pěkné zhodnocení, zvláště, když uvážíte, že peníze na stavebním spoření jsou uloženy velmi bezpečně. Jsou pojištěné jako v bance (do 90 procent vkladu, maximálně 25 000 eur, tj. asi 650 000 korun). A jedná se o tom, že garance státu se zvýší na 100 procent a až do 50 000 eur.
Nevýhodou je jen to, že kdybyste chtěli peníze vybrat během prvních šesti let, zaplatíte pokutu. Většinou je to 0,5 procenta z cílové částky a přijdete i o státní podporu. Dostanete tak vlastně zpět jen vložené peníze „očištěné“ od poplatků úročené dvěma procenty. A to je daleko méně než dnes na jakémkoli spořicím účtu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.