« Zpět

Spoření na bydlení

| 1. června 2009 - 11:46 | Zprávy | Stavební spoření

Stavební spořitelny přicházejí s akcemi. Brzy může skončit přes dva miliony smluv. Je stavební spoření atraktivní formou zhodnocování peněz i dnes, když se roční úrok na spořicích účtech vyšplhal na 2,5 a na termínovaných vkladech dokonce na 3,5 procenta? Je.

Stavební spořitelny přicházejí s akcemi. Brzy může skončit přes dva miliony smluv

Je stavební spoření atraktivní formou zhodnocování peněz i dnes, když se roční úrok na spořicích účtech vyšplhal na 2,5 a na termínovaných vkladech dokonce na 3,5 procenta? Je. Ovšem za předpokladu, že si na naspořené peníze nesáhnete šest let a nechcete se pustit do rizikovějších investic.

Díky státní podpoře až tři tisíce korun ročně, zpravidla dvouprocentnímu úročení vkladu a daňovému osvobození úrokového výnosu je celkové roční zhodnocení na stavebním spoření stále kolem šesti procent ročně. A i když jde o poloviční výnos než na smlouvách uzavíraných do konce roku 2003, je pro řadu lidí dost zajímavý.

Navíc stavební spořitelny teď spouštějí kampaně, ve kterých odpouštějí poplatek za uzavření nové smlouvy, což může být další plus pro založení nové smlouvy. Tento poplatek je běžně 1 procento z cílové částky a na současných akcích se tak dají ušetřit tisíce korun.

Akce cílí na mladé
Profitovat ze současných kampaní budou hlavně ti, kteří podepíší smlouvu na vyšší cílovou částku. Například uzavře-li nový klient u Českomoravské stavební spořitelny smlouvu na cílovou částku minimálně 300 tisíc korun a do konce září na ni vloží 30 tisíc korun, připíší mu na jeho účet tři tisíce korun. Tedy částku, která mu plně uhradí běžně požadovaný vstupní poplatek. Akce „Lišky“ trvá do konce června. Wüstenrot ode dneška nabízí ke smlouvám uzavřeným do konce srpna prémii tisíc korun. Podmínkou je cílová částka od čtvrt milionu korun a vklad 20 tisíc korun na účet do konce listopadu. Vztáhneme-li tuto prémii na vstupní poplatek, pak se sníží na 1500 korun.
Ještě výhodněji vychází dnes odstartovaná akce Raiffeisen Stavební spořitelny. Těm, kteří budou mít na nové smlouvě ke konci listopadu zůstatek 20 tisíc korun, připíše Raiffeisen prémii dva tisíce. Kromě toho přišla i s novou nabídkou pro mladší klienty. Lidem narozeným v roce 1990 a mladším umožní uzavřít smlouvy za poloviční poplatek. Navíc jim poskytne dvojnásobné úročení vkladu do konce roku 2010, tedy až 4 procenta.

Ušetřit mohou ode dneška v České spořitelně i rodiče dětí narozených od roku 1993 až do letoška. Když za ně uzavřou smlouvu do poloviny června a zaplatí vstupní poplatek do 3. srpna, spořitelna jim ho uhradí až do výše 1500 korun. Pokračuje i zvýhodnění v dalších stavebních spořitelnách. Například Modrá pyramida dětem do 15 let u cílových částek do 50 tisíc korun poplatek odpouští, půl procenta na něm sleví i novým klientům ve věku od 16 do 21 let. Poplatek za uzavření smlouvy odpouští dětem a mladým lidem do 18 let také ve Wüstenrotu. Platí to ale jen pro smlouvy s cílovou částkou 150 tisíc korun.

Nechat staré či chtít nové
Stavební spoření má v Česku skoro každý druhý, bezmála 2,7 milionu smluv byly ale uzavřeny před rokem 2004. Jejich majitelé si peníze můžou kdykoliv vyzvednout, aniž by ztratili nárok na připsané státní podpory. Je to proto, že už splnili podmínku zákonem stanovené doby spoření. Mnozí z nich ale ve spoření pokračují a řeší, zda si založit nové spoření či navýšit cílovou částku na starém.

klient uzavřel smlouvu na cílovou částkou třeba 150 tisíc korun a hrozí mu, že by ji překročil, vyplatí se mu ji navýšit na 250 tisíc. Udrží si tím roční zhodnocení kolem 6 procent a navíc peníze může vyzvednout během jednoho až tří měsíců bez ztráty státní podpory, protože už splnil pětiletou podmínku spoření.

„Při naspořené částce čtvrt milionu však jde efektivní úroková míra, tedy výnos ze spoření pod 6 procent, takže doporučujeme založit nové. Zároveň je dobré staré spoření s ročním úrokem 3 nebo 4 procenta nerušit a peníze na něm zakonzervovat. Výnos je osvobozený od daně a je tak daleko lepší než na jiných vkladech,“ říká Zdeněk Simaichl z poradenské firmy Partners.

Nevýhodou naopak je, že při navýšení staré smlouvy klient přechází na nové podmínky spoření. Kromě zaplacení 1procentního poplatku z rozdílu nové a staré cílové částky může přijít i o část dosavadního úrokového zhodnocení.

Vyplatí se proto sledovat nabídky bank. Například „Liška“ do konce června při zvýšení cílové částky na starých smlouvách s úročením 3 procenta dosud připsané úroky ponechává v plné výši. Klient zaplatí jen poplatek za zvýšení cílové částky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.