« Zpět

Snižte daň o úroky z hypotéky

| 24. února 2009 - 12:22 | Zprávy | Stavební spoření

Na výsledné dani je možné ušetřit až 45 tisíc. Slevy na dani lze kombinovat. Nezapomeňte do výpočtu daně zahrnout odčitatelné položky a slevy na dani. Konečnou částku, kterou zaplatíte z loňských příjmů, tak můžete podstatně snížit...

* Na výsledné dani je možné ušetřit až 45 tisíc * Slevy na dani lze kombinovat

Nezapomeňte do výpočtu daně zahrnout odčitatelné položky a slevy na dani. Konečnou částku, kterou zaplatíte z loňských příjmů, tak můžete podstatně snížit.

Odečitatelné položky

Jde o částky, které lze odečíst od základu daně. Patří do nich úroky z úvěrů na bydlení, třeba z hypotéky nebo stavebního spoření. Dále příspěvek na penzijní připojištění nebo soukromé životní pojištění, ale i dary poskytnuté na charitativní účely.
Odboráři si mohou odečíst členské příspěvky až do výše tří tisíc korun. Lidé, kteří se dále vzdělávají, odečítají třeba poplatky za závěrečné zkoušky, ať už na soukromých vysokých školách nebo u jazykových komisí. Maximálně však do výše 10 tisíc korun. Zvýhodněni jsou i dobrovolní dárci krve, za jeden odběr uplatní dva tisíce korun. Podstatné je seznámit se s výší odečitatelných položek a všemi podmínkami. "Třeba za úvěry na bydlení si může poplatník odečíst od základu daně úroky až do výše 300 tisíc korun," říká Ludmila Seidlová z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. Pokud však uplatníte tuto částku, nesmí ji odečíst už nikdo z vaší domácnosti. Na výsledné dani je takto možné ušetřit i 45 tisíc korun. Jestliže jste ale začali hypotéku splácet v průběhu loňska, třeba v červnu, můžete uplatnit jen poměrnou část celkové sumy. Za penzijní připojištění a soukromé životní pojištění si lze odečíst až 12 tisíc za každý produkt. U těžce zdravotně postižených je možné si odečíst až 15 tisíc. Pokud jde o dary, lze odečíst až deset procent ze základu daně.

Slevy na dani

Na rozdíl od odečitatelných položek se odečítají až z vypočtené částky, kterou byste na dani zaplatili. Nejdůležitější je sleva na poplatníka ve výši 24 840 korun. Může ji uplatnit každý poplatník v plné výši, bez ohledu na počet odpracovaných měsíců. Studenti, kteří pracují, vedle toho mohou uplatnit i další slevu. Její výše je 4020 korun a platí až do dovršení 26 let. Pokud studují prezenčně doktorské studium, prodlužuje se hranice do 28 let.
Slevu na dani lze uplatnit i na manželku nebo manžela, pokud nevydělali loni ze všech svých příjmů více než 68 tisíc korun. Je ve výši 24 840 korun. Pokud jsou držiteli průkazu ZTP/P, je sleva dvojnásobná. Slevu lze uplatnit i na vyživované děti žijící s poplatníkem v domácnosti, a to až do jejich 26 let, pokud se připravují na budoucí povolání. Výše slevy činí 10 680 korun na jedno dítě. Další slevu mohou získat i držitelé průkazu ZTP/P, a to 16 140 korun.

Co doložit, abyste snížili daň

Chcete-li v daňovém přiznání uplatnit odečitatelnou položku nebo získat slevu na dani, budete muset dodat i potřebné podklady. Zde jsou některé z nich.

1. Úroky z úvěrů na bydlení

Pro uplatnění odpočtu musíte doložit smlouvu o úvěru, potvrzení o úrocích zaplacených v daném roce, vydané stavební spořitelnou nebo bankou, výpis z listu vlastnictví. Podle účelu, na který byl úvěr poskytnut, potom stavební povolení, nájemní smlouvu s dokladem o trvalém pobytu nebo potvrzením o členství v družstvu. Potvrzení o výši úroků zasílají finanční domy automaticky začátkem roku. Pokud jej člověk ztratí, může o něj požádat na pobočce.

2. Pojištění a připojištění

Pro uplatnění odpočtu zaplacených příspěvků na penzijní připojištění a životní pojištění je nutné předložit kopii příslušné smlouvy s potvrzením o zaplaceném pojistném. Ty finanční domy opět automaticky zasílají po novém roce, nebo je lze získat na pobočce či přes zákaznickou linku.

3. Dary a darovaná krev

Dar můžete odečíst předložením potvrzení od příjemce daru. Musí obsahovat údaje o dárci, datum poskytnutí daru, částku a účel, na který byl dar poskytnut. Bezpříspěvkový odběr krve se prokazuje potvrzením od transfuzní stanice s počtem odběrů.

4. Slevy na dani

Při uplatňování slevy na druhého z manželů je třeba doložit doklad totožnosti manžela nebo manželky, jeho či její čestné prohlášení o příjmech. Při uplatňování slevy na dítě pak doklad totožnosti dítěte, potvrzení zaměstnavatele od druhého z manželů, že neuplatňuje slevu na toto dítě, případně potvrzení o studiu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.