« Zpět

Program obnovy bytového fondu PLUS

16. února 2004 - 15:39 | Zprávy | Stavební spoření

 


Program obnovy bytového fondu PLUS

Stavební spořitelna České spořitelny

Charakteristika produktu:
Program je určen především členům bytových družstev, bytovým družstvům, společenstvím vlastníků jednotek, jejich členům a právnickým osobám jimi založeným.Produkt se využívá především v případech, kdy je připravována rozsáhlejší oprava bytových domů (např. opravy panelových domů, jako jsou opravy střechy, stoupaček, výtahu, bytových jader, kotelny, výměny oken, zateplení pláště apod.) Tyto opravy bývají finančně náročné a zpravidla na ně nepostačují prostředky z fondu oprav. Úspěšně lze program využít pro okamžité financování oprav, ale i při vytváření prostředků pro budoucí, zatím nespecifikované potřeby. Forma stavebního spoření je výhodná zejména pro uživatele bytů (fyzické osoby), neboť jim umožňuje hradit jejich podíl na tvorbě společných prostředků při výrazně nižším vkladu vlastních prostředků. Možná je i varianta úvěru pro právnickou osobu (překlenovací úvěr, úvěr ze stavebního spoření, komerční úvěr).
Hlavní uživatelské vlastnosti:
- pevná úroková sazba z vkladů 2 % p.a.,- státní podpora pro fyzické osoby,- možnost odpočtu zaplacených úroků od základu daně z příjmů.- možnost mimořádných splátek zdarma- překlenovací úvěry s akontací již 20 % potřebné cílové částky- splatnost překlenovacích úvěrů až 5 let a úvěrů ze stavebního spoření až 13 let (celkem je tedy možná splatnost úvěrového obchodu až 18 let)
Výhody překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření pro právnické osoby v rámci POBF PLUS:
-vyřízení úvěru zdarma- zvýhodněná akontace pro získání překlenovacího úvěru 20 % z potřebné cílové částky, - možnost mimořádných splátek bez sankcí, - zvýhodněné úrokové sazby překlenovacích úvěrů - individuální od 6,15 % p. a. do 8,0 % p. a.- možnost kombinace úvěru pro právnickou osobu s úvěry pro fyzické osoby.- Splatnost překlenovacích úvěrů až 5 let a úvěrů ze stavebního spoření až 13 let (celkem je tedy možná splatnost úvěrového obchodu až 18 let).
Výhody komerčních úvěrů v rámci POBF PLUS:
- vyřízení úvěru zdarma- zvýhodněné úrokové sazby komerčních úvěrů - individuální od 6,2 % p. a. do 8,5 % p. a.- pro získání komerčního úvěru není nutno stavebně spořit a mít určitou výše akontace,- splatnost až 15 let, - možnost mimořádných splátek bez sankcí kdykoliv v průběhu splácení úvěru,- možnost kombinace úvěru pro právnickou osobu s úvěry pro fyzické osoby.