« Zpět

Předsmluvní informace

| 20. dubna 2009 - 11:48 | Zprávy | Stavební spoření

V roce 2001 byla pod záštitou Evropské komise sjednána „Úmluva o dobrovolném kodexu o poskytování předsmluvních informací souvisejících s úvěry na bydlení“, a to mezi zástupci evropských sdružení úvěrových institucí a zástupci evropských spotřebitelských sdružení.

EK zároveň vydala „Doporučení k podávání informací před poskytnutím úvěru na bydlení“.

Cílem uvedených dokumentů je nastavit určitý standard poskytování informací klientům ještě před uzavřením smlouvy o úvěru na bydlení pro banky a další úvěrové instituce tak, aby informace byly dostatečně transparentní a navzájem porovnatelné. Předpokládá se, že k výše uvedené Úmluvě budou přistupovat jak jednotlivé banky a finanční instituce, které úvěry na bydlení poskytují, tak především celé národní bankovní asociace či jiná obdobná sdružení.

Kodex se dělí na dvě základní části:
• První obsahuje obecné základní informace o produktu, které umožňují klientovi jasnou orientaci v problematice produktu, v našem případě ve stavebním spoření. Tato část je zpravidla vydána jako společný materiál zainteresovaných bankovních institucí.
• Druhou částí jsou informace související s konkrétním úvěrovým požadavkem klienta, vypracované podle doporučení zakotveného v evropské Úmluvě formou tzv. Evropského standardizovaného formuláře. Tuto část budou stavební spořitelny nabízet klientům později - do jednoho roku po registraci - neboť změny, které je nutno provést, si vyžádají náročné softwarové úpravy.

Hlavním posláním formuláře je zvýšit informovanost klientů. Stavební spořitelny jeho prostřednictvím upozorňují na úskalí, která jsou se získáním úvěru spojena a na oblasti, kterým je třeba věnovat před uzavřením smlouvy pozornost. S maximální možnou přesností je klient informován o nákladech, které bude muset v souvislosti s úvěrem vynaložit. Jedná o vysokou transparentnost podmínek. Klient navíc získává možnost porovnání srovnatelných podmínek jednotlivých bankovních institucí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.