« Zpět

Očekává se větší zájem o renovaci bydlení

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy | Stavební spoření

VEDOUCÍ ŘÍZENÍ PRODUKTŮ A SEGMENTŮ MODRÉ PYRAMIDY ZDENĚK DOBOŠ v rozhovoru mj. vysvětluje, jak je na tom nyní stavební spoření....

VEDOUCÍ ŘÍZENÍ PRODUKTŮ A SEGMENTŮ MODRÉ PYRAMIDY ZDENĚK DOBOŠ:

* Na finančních trzích vládne, nejistota, prožíváme krizi světových financí. Jak je nyní, podle vás, na tom stavební spoření?

Stavební spoření je konzervativním produktem s vysokou mírou stability. Zaručuje to už jeho samotný princip, který je založen na tom, že vlastně sami klienti spoří tak, aby byly vytvořeny zdroje pro úvěry na bydlení, a zároveň využívá systému státní podpory. Tyto skutečnosti v kombinaci s moderně připravenými produkty Modré pyramidy přináší pro naše klienty garanci a dlouhodobou stabilitu s velice zajímavým zhodnocením jejich úspor. Trh stavebního spoření nadále expanduje, klienti u nás uzavírají nové smlouvy o stavebním spoření a roste i jejich zájem o úvěry na bydlení. Myslím tedy, že právě s ohledem na současnou situaci na finančních trzích je v tuto chvíli velice vhodná doba pro uzavření stavebního spoření.

* Jak by mohla nynější situace ovlivnit náš trh s nemovitostmi?

Současná situace určitě ovlivní financování bytové výstavby, ale i ceny nemovitostí, developerské projekty a podobně. Nelze očekávat, že bude stejný růst jako v předchozích letech, který byl opravdu vysoký. Trh s nemovitostmi, zejména ve velkých městech, je už do jisté míry nasycen. Řada našich klientů jsou také lidé, kteří už mají svoje bydlení a pořizovali si nový byt jako investici. To v kombinaci s tím, že bude pokračovat deregulace nájemného, vede k tomu, že celkový počet bytů, které byly úvěrově financovány, už neporoste takovým tempem jako dosud.

* Jak se tento vývoj podle vašeho názoru promítne do oblasti úvěrů ze stavebního spoření?

Je možné očekávat mírný odklon od pořizování nového bydlení k opravám a renovacím stávajícího bytového fondu, ke zhodnocování bydlení. A tomu také musíme přizpůsobit naši nabídku. Dosud jsme se soustřeďovali především na pořizování základního bydlení, jako příklad uvedu náš velice úspěšný Hypoúvěr. Ale dobře víme, že nyní je velký potenciál v drobných úpravách a renovacích, modernizacích, ať jsou to byty či rodinné domky. Neméně podstatnou záležitostí jsou také úspory energií. Lidé už vědí, když provedou zateplení, výměnu oken a podobné investice, že se jim to v budoucnu zase vrátí. A právě pro tyto účely je ideální úvěr ze stavebního spoření, který tyto potřeby pokrývá.

* Reagujete na změnu fiskální situace novými produkty?

Ano, jednak se snažíme stále inovovat naši produktovou nabídku, což konkrétně znamená například to, že jsme nyní připravili nový produkt, Rychloúvěr, který je určen právě pro tyto účely, jako jsou modernizace a rekonstrukce. Chceme našemu klientovi za velice zajímavých podmínek nabídnout k financování typ úvěru, který pro něj bude velice jednoduchý a také rychle vyřízený. A to vše bez dokládání příjmů, pokud klient pravidelně spoří. Zároveň se snažíme klienta motivovat poskytnutím výhodnějších podmínek například v podobě nižší úrokové sazby, když klient využije zajímavé nabídky vybraných finančních produktů nabízených Modrou pyramidou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.