« Zpět

Obchodní a finanční výsledky Modré pyramidy v roce 2009

| 26. února 2010 - 10:51 | Zprávy | Stavební spoření

Rok 2009 byl z pohledu obchodních i finančních výsledků pro Modrou pyramidu rokem velmi úspěšným a to i přes složité ekonomické prostředí, pokles zájmu o úvěry na bydlení a rostoucí nezaměstnanost.


– V roce 2009 Modrá pyramida uzavřela 188 000 smluv o stavebním spoření a jejich prodloužení – stala se tak dvojkou na trhu.
– Nově poskytnuté úvěry na bydlení dosáhly solidních 10,5 mld. Kč.
– Rekordním 40 500 klientům Modrá pyramida zprostředkovala bankovní a pojišťovací produkty.
V roce 2009 vzrostl významně zájem o stavební spoření u Modré pyramidy. Modré pyramidě se podařilo uzavřít rekordních 187 945 smluv o stavebním spoření (včetně navýšení), což je o 26 688 smluv více než v roce předcházejícím. Cílová částka uzavřených smluv vzrostla o necelou miliardu korun na 40,1 mld. Kč.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky stavebních spořitelen zde
Celková cílová částka smluv o stavebním spoření, které Modrá pyramida eviduje, vzrostla oproti roku předcházejícímu o 7,7 mld. Kč a dosáhla výše 233,5 mld. Kč.
Přestože celkově zaznamenal trh stavebního spoření pokles zájmu o nové smlouvy, Modrá pyramida dokázala tento zájem zvýšit a stala se z tohoto pohledu dvojkou na trhu a posílila svůj tržní podíl o 5,7 % na celkových 21,2 % (dle počtu nově uzavřených obchodů). Tento nárůst zájmu o stavební spoření u Modré pyramidy svědčí o tom, že lidé stále vyhledávají produkty, které jim poskytnou především vysokou míru bezpečí, optimální zhodnocení úspor a možnost čerpání výhodného úvěru na bydlení. Významnou roli zde sehrála také stále se zvyšující kvalita služeb rodinných finančních poradců Modré pyramidy a rozšíření nabídky o dva nové produkty – Prodloužení PLUS, určené pro stávající klienty a Spoření EFEKT pro nové i stávající klienty.
Celkový objem vkladů na účtech stavebního spoření vzrostl v roce 2009 o 2,7 % na 67,1 mld. Kč.
Přestože v úvěrové oblasti zaznamenala Modrá pyramida mírný pokles, tržní podíl udržela. V roce 2009 poskytla 15 986 úvěrů v objemu 10,4 mld. Kč, což znamenalo pokles o 9,4 %, přičemž celkově klesl objem úvěrů poskytnutých všemi stavebními spořitelnami o 11% (dle údajů zveřejněných ČTK).
Méně úvěrů poskytly především mimopražské regiony, naopak pražské regiony a Hypocentrum Modré pyramidy dokázaly navýšit objem poskytnutých úvěrů až o 18 %. Nejoblíbenějším produktem byl i v roce 2009 Hypoúvěr, zájem vzrostl také o úvěry určené na renovace a modernizace bydlení a to i formou nově zavedeného Rychloúvěru. V roce 2009 činila průměrná výše překlenovacích úvěrů včetně Hypoúvěrů 805 tis. Kč, přidělených úvěrů 194 tis. Kč.
Celkový objem poskytnutých úvěrů na bydlení vzrostl v roce 2009 o 16 % a dosáhl 45,6 mld Kč, poměr poskytnutých úvěrů na bydlení k přijatým spořícím vkladům vzrostl již na 67,9%.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.