« Zpět

Nejčastějším cílem je 300 tisíc

| 26. listopadu 2008 - 12:21 | Zprávy | Stavební spoření

Vklady u stavebních spořitelen dnes nabízejí úročení maximálně 2,1 % ročně, a lákadlem tak je hlavně státní podpora a bezpečnost. Naopak úrok u řádných úvěrů začíná na 3-4 %. Zorientujte se v aktuální nabídce. Než podepíšete smlouvu o stavebním spoření, dobře si rozmyslete své budoucí plány.

Vklady u stavebních spořitelen dnes nabízejí úročení maximálně 2,1 % ročně, a lákadlem tak je hlavně státní podpora a bezpečnost. Naopak úrok u řádných úvěrů začíná na 3-4 %. Zorientujte se v aktuální nabídce.

Než podepíšete smlouvu o stavebním spoření, dobře si rozmyslete své budoucí plány. Až na Stavební spořitelnu České spořitelny, jež nabízí jeden univerzální spořicí produkt, mají ostatní více variant na výběr. Hlavně jde o to, zda budete mít po naspoření nutné části cílové částky zájem o řádný úvěr ze stavebního spoření, nebo zda je vaším zájmem především spoření. Nejvýhodnější úvěry s úročením okolo tří až čtyř procent totiž nabízí nízké zhodnocení spořených prostředků -zpravidla sazbou 1 % p. a.
 Podstatnou informací z hlediska řádného úvěru ze stavebního spoření je i nutná část ze zvolené cílové částky, kterou musíte pro jeho získání nejprve naspořit. Řádný úvěr charakteristický nízkou a garantovanou úrokovou sazbou poskytují spořitelny na částku odpovídající rozdílu mezi cílovou částkou a již naspořenými a zhodnocenými úsporami. Nejčastěji lidé volí cílovou částku mezi 200 a 300 tisíci korun, a úvěr tak při minimální úspoře 40 % z cílové částky dosahuje sta tisíc korun. Jak je z tabulky patrné, u některých variant stačí naspořit jen 30 nebo 35 % z cílové částky.
Kromě výše naspořených prostředků hraje při poskytnutí řádného úvěru roli i hodnotící číslo, které každá spořitelna počítá odlišně. Jeho výše není tedy v rámci tabulky relevantní, slouží spíše pro ilustraci a případné porovnání jednotlivých variant mezi sebou. Například u kreditní varianty stavební spořitelny Wüstenrot stačí naspořit 30 % z cílové částky a dosáhnout koeficientu ohodnocovacího čísla 0,7, zatímco u jiných variant je tento koeficient 1 nebo 1,25. „Klient může „urychlit“ růst hodnotícího čísla jednorázovým vložením peněz na spořicí účet. Čím rychleji a vyšší částky spoří, tím dříve získá nárok na přidělení cílové částky,“ vysvětluje Hana Vaněčková z Modré pyramidy stavební spořitelny.

Poplatky nízké, ale...

Co se týče poplatků, nebývá mezi variantami a ani mezi spořitelnami prakticky žádný rozdíl. Všechny vyžadují 1%z cílové částky při uzavření smlouvy a dále si účtují ročně okolo 250 až 300 Kč za vedení účtu. Pokud tedy chcete ušetřit na poplatcích, snažte se využít některé z akcí, které spořitelny stejně jako banky u hypoték často nabízí. V rámci nich lze dosáhnout snížení nebo odpuštění poplatku či nějaké peněžní prémie, která má de facto stejný efekt. Oblíbené jsou i různé dárky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.