« Zpět

Lidem jsou nyní bližší úvahy o vylepšení domova

| 20. dubna 2009 - 11:48 | Zprávy | Stavební spoření

V roce 2003 došlo ve stavebním spoření ke změně legislativy a od následujícího roku především ke snížení státní podpory. Jeho budoucnost se začala líčit v ponurých barvách. Nyní však situace vypadá jinak. Proč? Odpovídá PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER:

* V roce 2003 došlo ve stavebním spoření ke změně legislativy a od následujícího roku především ke snížení státní podpory. Jeho budoucnost se začala líčit v ponurých barvách. Nyní však situace vypadá jinak. Proč?

Tehdy si skutečně každý myslel, že význam stavebního spoření opadne. Ale po roce 2004 se stal pravý opak. Již necelý rok po změně jsme dosáhli v oblasti nově uzavřených smluv lepších výsledků. A poté s každým rokem znovu. Vloni jsme již dospěli k téměř stejné úspěšnosti, jako tomu bylo v roce 2003. Samozřejmě nikoliv v počtu nových obchodů, ale v objemu cílových částek uzavřených smluv.

* Přesto, situaci před šesti lety lze chápat jako přelomovou. Souhlasíte?

Až do roku 2003 bylo stavební spoření chápáno jako spořicí produkt, což naznačuje i jeho název. Zvláště v posledních letech se však stavební spoření proměnilo v produkt výrazně úvěrový. To znamená, že opravdu důsledně naplňuje účel, pro nějž bylo připraveno a vyvinuto. Jedná se o nejbezpečnější a nejjistější formu financování bytových potřeb nezávislou na aktuálním vývoji úrokových sazeb na trhu. A to je zároveň důvod, proč se průměrná cílová částka stavebního spoření v posledních čtyřech letech více než zdvojnásobila.

* O stavebním spoření lze hovořit jako o solidárním produktu, ale přesto je, podle mého, nejvýhodnějším spořicím produktem na trhu. Je tomu tak hlavně proto, že má garantované úrokové sazby?

Dnes, kdy jsou úrokové sazby velmi nízké, je samozřejmě stavební spoření velmi atraktivní již ve své spořicí fázi. Současně s tím má klient důležitou jistotu, protože ví, jakou bude mít úrokovou sazbu v úvěrové fázi. Situace na českém trhu je přitom složitá, protože úroky z vkladů se stále snižují, a naopak úroky z úvěrů neklesají. Za této situace má stavební spoření tak velikou výhodu, jako tomu ještě nikdy nebylo.

* ČMSS loni prakticky po celý rok překonávala svoje rekordy. Čeho si z těchto výsledků nejvíce ceníte?

Pro mne osobně jsou důležité výsledky v oblasti úvěrů. Dokumentujeme jimi politikům, že investice do stavebního spoření je správnou investicí. Například již dnes jsme dosáhli v ČR vyššího poměru úvěrů a vkladů než v tradiční zemi stavebního spoření, v Německu.

* V uplynulých měsících poklesl zájem o produkty nabízející kombinaci stavebního spoření a hypoték. Jak jste na tom vy?

Nyní dochází na hypotečním trhu, a bude to zřejmě trend, k zásadnímu poklesu. Nedaří se obchodu developerů – to je zásadní důvod. A za druhé, když jsou úroky relativně vysoké, tak zkušenost ukazuje, že se hypotékám nedaří.

* Co v oblasti úvěrů letos očekáváte?

V oblasti stavebního spoření vycházíme z toho, že se změní složení úvěrového portfolia. Sníží se objemy úvěrového obchodu, protože velké investice do bydlení lidé zatím odsouvají. Rozmýšlejí se a vyčkávají. Ale přesto předpokládám, že se nám úvěry podaří tento rok uzavřít opět na vysoké úrovni.

* Na co nyní, jako největší stavební spořitelna, sázíte?

Ve fázi rozkvětu uzavírají stavební spořitelny hodně nových smluv. A ve fázích obtížnějších – jako je ta nynější – se oddělí zrno od plev. Pak se, jako u nás, třeba ukáže, jak bylo výhodné, že jsme v uplynulých letech hodně investovali do odbytové sítě, že máme kvalifikované spolupracovníky i dobré poradenské systémy.

* Nechci, abyste věštil z křišťálové koule, ale jaký bude letošní rok ve financování bydlení?

Momentální zkušenost z trhu ukazuje na nerozhodnost lidí. Ekonomická situace v nich při pohledu do budoucnosti vyvolává nejistotu a skepsi. A proto se rozpakují investovat. Ceny nemovitostí ve velkých městech klesají a lidé očekávají, že půjdou ještě níž.

* Jak se, podle vás, změní investiční chování lidí?

To bude také záviset na tom, jak se ekonomická krize rozšíří. Jsem trochu šokován podstatným zhoršením prognózy hospodářského vývoje, jako například nedávno v Německu. Ale jsou-li prognózy špatné, lidé začínají spořit. A podle mých zkušeností se také mnozí z nich pouštějí do modernizace bytů. Šetřit se obvykle začíná na dovolených. Lidé se spíše drží doma a jsou jim bližší úvahy o vylepšení vlastního domova. To potvrzuje i nedávný výzkum v Německu, v němž na otázku, co považujete v současné době za nejjistější investici pro vaše peníze, odpovědělo 79 procent dotázaných, že vlastnictví nemovitosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.