« Zpět

Lidé si na bydlení půjčují méně

| 16. října 2009 - 9:40 | Zprávy | Stavební spoření

Svůj díl krize realitního trhu si v předchozích devíti měsících vybraly i stavební spořitelny. Ty poskytly za tuto dobu úvěry v hodnotě jen 50,4 miliardy korun, což je o třináct procent méně než ve stejném období loni.  Klesá i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého jsou lidé nyní obezřetnější ve svém rozhodnutí. „Lidé se nechtějí zadlužit, případně přišli o práci. Důvodů může být v obrovské mase klientů stavebních spořitelen samozřejmě více,“ uvedl Šedivý.

O 13 procent klesla letos za první tři čtvrtletí celková suma úvěrů od stavebních spořitelen
Svůj díl krize realitního trhu si v předchozích devíti měsících vybraly i stavební spořitelny. Ty poskytly za tuto dobu úvěry v hodnotě jen 50,4 miliardy korun, což je o třináct procent méně než ve stejném období loni. Klesá i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého jsou lidé nyní obezřetnější ve svém rozhodnutí. „Lidé se nechtějí zadlužit, případně přišli o práci. Důvodů může být v obrovské mase klientů stavebních spořitelen samozřejmě více,“ uvedl Šedivý.
„Předpokládám, že letos budou úvěry na úrovni 65 miliard, příští rok to bude určitě více,“ dodal Šedivý. To by znamenalo, že spořitelny skončí rok průměrně s poklesem o dvanáct procent.
Podle odborníků oslovených agenturou ČTK stojí za poklesem opatrnost klientů i spekulace na budoucí pokles cen nemovitostí. Dalším důvodem je i zvyšující se nezaměstnanost. Úvěry od stavebních spořitelen navíc využívají často i lidé ze skupin obyvatelstva, které se kvůli krizi potýkají s propouštěním. Příští rok se lidé budou zadlužovat více Příští rok se má podle Šedivého situace o něco zlepšit. „Asociace oficiální odhady na příští rok nemá,“ uvedl Šedivý. „Podle mého názoru ale bude situace lepší. Krize zvolna pomíjí a lidé nemohou donekonečna odkládat rozhodnutí o modernizacích, rekonstrukcích a nákupu nových nemovitostí,“ řekl Šedivý. Podle něj se pokles o více než deset procent rozhodně nebude opakovat, a to i z důvodu, že poměřovat se bude vůči letošnímu roku.
Od ledna do září lidé uzavřeli asi 593 tisíc smluv o stavebním spoření. Toto číslo ale obsahuje i pouhou změnu cílových částek spoření. Loni ve stejném období to bylo více než 684 tisíc smluv. Celková cílová částka, která vyjadřuje budoucí úvěrový rámec všech klientů stavebních spořitelen či maximální finální hodnotu spoření, pak klesla o 28 miliard korun na necelých 184 miliard. Tuto částku je možné ve smlouvě navýšit, nelze ji ale při spoření překročit.
Stejně jako v předchozích měsících i ke konci září zaznamenaly pokles zájmu o úvěry skoro všechny stavební spořitelny. V samotném měsíci září na druhou stranu některé spořitelny hlásily rekordy. Českomoravské stavební spořitelně meziročně objem poskytnutých úvěrů rostl na více než 3,1 miliardy, což je meziročně o 3,3 procenta více. Rostla i Raiffeisen stavební spořitelna. Ta zvýšila objem úvěrů o 4,5 procenta. Naopak největší propad vykázala v meziročním srovnání za tři čtvrtletí letošního roku Stavební spořitelna České spořitelny, a to o polovinu.
„Výrazně jsme podporovali úvěry určené na úsporná zelená řešení, kde nabízíme například spolupráci s výraznými slevami s různými partnery, jako jsou výrobci oken nebo zateplení,“ řekla LN mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Eva Malecká. „Velkou roli hraje i nízká úroková sazba úvěrů, která začíná na 3,5 procenta,“ dodala Malecká.
Wüstenrot stavební spořitelna pak poskytla v září úvěry za osm set milionů korun. „Dosud nikdy nebyly naší spořitelnou v jednom měsíci poskytnuty úvěry v tak vysokém objemu,“ uvedla mluvčí spořitelny Helena Dušková.
Za celý loňský rok stavební spořitelny půjčily na bydlení téměř 75 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o 1,5 procenta více. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek loni vzrostl na více než jeden milion.
Objem poskytnutých úvěrů
leden-září 2009
(v milionech Kč)
Českomoravská stavební spořitelna
24 675 -8,8 %
Modrá pyramida, stavební spořitelna
7746 -5,0 %
Reiffeisen
7499 +4,5 %
Stavební spořitelna České pojišťovny
5408 -50 %
Wüstenrot
5080 -30 %

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.