« Zpět

Lidé jsou více ochotni spořit, ale pokud možno bez rizika

| 31. července 2009 - 12:15 | Zprávy | Stavební spoření

Rozhovor s místopředsedou představenstva Českomoravské stavební spořitelny Manfredem Kollerem o dramatických změnách na trhu financování bydlení, kdy hypotéky zaznamenaly historický propad.

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER:
* Trh financování bydlení se letos dramaticky změnil a hypotéky zaznamenaly historický propad. Máte k tomu vysvětlení?
Příčinou této situace je mimo jiné také samotný produkt. Hypoteční obchodování je vždy velmi závislé na úrokových sazbách, na vývoji ekonomiky a příjmů lidí. Všechny tyto faktory jdou v současnosti opačným, tedy negativním směrem, což má bezprostřední důsledky pro hypoteční obchodování.
* Co je příčinou nárůstu úvěrových úroků?
Hlavním důvodem je zvyšování úvěrových rizik. Navíc letos nijak zvlášť nerostou příjmy obyvatelstva. Na jeho celkovou náladu má vývoj hospodářství velký vliv. A právě u hrubého domácího produktu, tedy zásadního ukazatele, se letos očekává významný propad. Proto nás nijak nepřekvapilo, že se hypoteční financování tak propadlo. Ostatně tak to funguje na celém světě.
* Propadlo se i stavebnictví, trh s byty stagnuje, ale ČMSS v minulých měsících lámala letité úvěrové rekordy. Proč?
Právě v období ekonomické krize je pro klienty velice důležitá velká přednost stavebního spoření – garantovaná úroková sazba. U hypoték je nejčastěji úrok fixován na tři, maximálně pět let. Zato stavební spoření garantuje neměnnou úvěrovou splátku po celou dobu splácení. A klienti nyní po zkušenostech z minulých let chtějí mít především tuto jistotu. Tu jim nabízí pouze stavební spoření. Úvěr ze stavebního spoření rozhodně není tak silně závislý na vývoji finančního trhu jako hypotéky. Pokud jsou základní faktory, tedy úrokové sazby, příjmy a vývoj hospodářství pozitivní, hypoteční obchody běží samy od sebe. Za těchto podmínek mají lidé o hypotéky zájem. Pokud se však situace změní, je nutné zapojení proklientsky orientovaného poradenství. A to už je jiná záležitost.
* Jak to myslíte?
Za našimi mimořádnými výsledky v nárůstu úvěrů jsou ti, kteří tyto obchody uzavírají, tedy externí spolupracovníci, naše poradenská síť. V posledních letech jsme silně investovali do kvality jejich vzdělávání a právě oni jsou podle mne naší největší konkurenční výhodou.
* Takže produkty jsou až na druhé koleji?
Mezi produkty jsou také rozdíly. Ale ve finanční branži platí, že když někdo vytvoří produktovou výhodu, tak jej ve velice krátké době ostatní napodobí. Prostě zde neexistuje něco jako patent, který by se dal přihlásit. Proto je velice důležitá proklientská orientace odbytu.
* Zůstaňme ještě u produktů. Jaké se vám osvědčily?
Náš nejlepší produkt se nazývá Topkredit. U tohoto překlenovacího úvěru klient od začátku ví, kolik bude splácet a má úrokovou jistotu. Stále významnějším segmentem jsou pro nás zájemci o přeúvěrování. Zde evidujeme stále větší nárůsty, aktuálně přeúvěrování představuje deset procent našich celkových úvěrových obchodů.
* I přes krizi vklady občanů v bankách stoupají. Mnozí lidé tedy mají volné finanční prostředky. Jak v tomto spektru vidíte do konce letošního roku stavební spoření?
V příštích měsících zde podle mne budou působit dvě tendence. Jednou z nich jsou úvěrové obchody, kde dochází zřetelně ke změnám. Ty se dotýkají i nás. Úvěry neporostou a také neočekáváme, že bychom jich poskytovali stále více. Současně však dál porostou úspory českého obyvatelstva. Lidé tyto peníze nevydávají na konzumaci. Jedním z důsledků krize je jejich větší ochota spořit více, ale pokud možno bez rizika. A za této situace je optimálním spořicím produktem právě stavební spoření.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.