« Zpět

Které úvěry na bydlení lze zahrnout do daní?

| 10. února 2009 - 12:45 | Zprávy | Stavební spoření

Hypotéka a úvěr ze stavebního spoření mají vedle nižších úrokových sazeb i další výhodu, a tou je daňová uznatelnost. K odečtení úroků od daňového základu je nicméně potřeba splnit několik základních předpokladů.

Hypotéka a úvěr ze stavebního spoření mají vedle nižších úrokových sazeb i další výhodu, a tou je daňová uznatelnost.

K odečtení úroků od daňového základu je nicméně potřeba splnit několik základních předpokladů. Prvním je, aby nemovitost, na niž je čerpán úvěr, byla trvalým bydlištěm daňového poplatníka, který odčitatelnou položku uplatňuje. Musí jít bezpodmínečně o nemovitost určenou k vlastnímu bydlení. Na rekreační chaty lze tuto výhodu uplatnit pouze v případě, kdy zde má dlužník trvalé bydliště.
Stavební spoření však podléhá zvláštnímu zákonu, který neumožňuje úvěrem ze stavebního spoření financovat rekreační objekty (a to i v případech, kdy zde žadatel má trvalé bydliště). Možnost daňového odpočtu úroků z úvěru na rekreační objekt, v němž má poplatník trvalé bydliště, tak přichází v úvahu pouze u hypotéky.
Další podmínkou, která musí být pro možnost odečtení úroků z úvěrů ze základu daně z příjmů splněna, je, že poplatník musí být účastníkem úvěru. Někdy se stává, že majitel bytu čerpá úvěr ze stavebního spoření např. svých rodičů. Důvodem může být například to, že mu jeho stavební spoření neumožňovalo čerpání úvěru vůbec nebo v dostatečné výši, a některý z rodičů měl na stavebním spoření uloženo více a dostal tak výhodnější úvěr.
I kdyby splátky úvěru hradil majitel bytu, nevznikne mu nárok na daňový odpočet, protože není účastníkem úvěru. V uvedeném případě se to dá řešit tak, že bude uveden v úvěrové smlouvě jako přistupitel. „Je ale nutné na to myslet hned při žádosti o úvěr, později už úvěrovou smlouvu v tomto ohledu změnit nelze,“ říká Jan Lener z Broker Consulting.
Zákon o daních z příjmů také stanoví maximální částku výše úroků z úvěrů na financování bydlení, o kterou lze daňový základ snížit. Toto maximum činí 300 000 Kč ročně.
K daňovému přiznání, v němž si poplatník snižuje daňový základ o úroky z úvěrů na bydlení, vyžadují finanční úřady doložení skutečně zaplacených úroků (to rozesílají banky a spořitelny svým klientům automaticky koncem ledna), dále kopii úvěrové smlouvy a výpis z katastru nemovitostí.
Pokud chcete, aby za vás daňové přiznání odevzdal zaměstnavatel, musíte mu všechny uvedené podklady předat nejpozději do 15. února.
(více na webové adrese www.brokerconsulting.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.