« Zpět

Krize už zasáhla i stavební spořitelny

| 28. ledna 2009 - 13:15 | Zprávy | Stavební spoření

Horší časy začínají doléhat také na stavební spořitelny. V loňském roce sice dosáhly dalšího rekordu v objemu poskytnutých úvěrů, tempo růstu se ale značně zpomalilo. Na rozdíl od hypotečních bank, jež vloni už zaznamenaly propad, to byly právě stavební spořitelny, které dosud v objemech poskytnutých úvěrů zatím dynamicky rostly.

Růst úvěrů stavebních spořitelen ale začíná kvůli krizi zpomalovat. Jestliže v roce 2007 poskytly stavební spořitelny úvěry za necelých 74 miliard korun a zaznamenaly dvojciferný růst proti roku 2006, vloni to bylo už jen necelých 75 miliard korun.
Meziroční nárůst se zpomalil na 1,5 procenta. „Zatímco rok 2008 byl rekordní jen těsně, letos musíme počítat s tím, že pesimismus spotřebitelů zasáhne i stavební spoření,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.
Tahounem celého trhu se stala Českomoravská stavební spořitelna. Na rozdíl od konkurence dokázala vloni objem úvěrů navýšit o více než deset procent.
Jiné stavební spořitelny se nyní snaží klienty nalákat na marketingové akce. „Až do konce letošního února nabízíme sníženou úrokovou sazbu u překlenovacího úvěru Hypoúvěr a Hypoúvěr Garant. Sleva činí až 0,3 procentního bodu. Úroková sazba u těchto úvěrů pak začíná od 4,24 procenta,“ uvedla Hana Vaněčková, tisková mluvčí Modré pyramidy stavební spořitelny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.