« Zpět

Kalousek zvažuje snížení podpory stavebního spoření

| 16. září 2008 - 10:06 | Zprávy | Stavební spoření

Ministr financí Miloslav Kalousek zvažuje, že by se v budoucnu mohla snížit státní podpora stavebního spoření. K úplnému zrušení podpory ale podle něj v žádném případě nedojde. Klientů, kteří mají stavební spoření již uzavřené, by se změny nedotkly.

Hlavním důvodem snížení příspěvku na stavební spoření je úspora výdajů státního rozpočtu. Stát totiž ročně na podporu stavebního spoření vydá přes 10 miliard korun. „Jako každý ministr financí uvažuji, jak zpomalit prudký nárůst mandatorních výdajů státního rozpočtu, které se jmenují příspěvek na stavební spoření,“ řekl Právu Kalousek. Další alternativou, kterou ministr financí zvažuje, je zpřísnění podmínek pro získání státní podpory u stavebního spoření. „Je pravdou, že stavební spoření je výhodné i pro lidi, kteří stavět nechtějí, a to je právě téma k diskusi,“ poznamenal Kalousek.

Zrušení není na pořadu dne

„O tom, že bych stavební spoření úplně zrušil, jsem ale nikdy neuvažoval,“ dodal ministr. Kalouskovi vadí to, že stát nyní některé formy spoření podporuje více než ostatní. Nejvýhodnější z hlediska státní podpory je přitom v současnosti právě stavební spoření. „Existuje několik možností, jak vyřešit, aby jeden produkt nebyl nejpodporovanější ze všech,“ uvedl Kalousek. Narozdíl od penzijního připojištění či spoření na studium v současnosti u stavebního spoření dostávají lidé každý rok státní příspěvek. I díky němu má stavební spoření založeno přes pět miliónů Čechů. Výhodnost stavebního spoření však s časem klesá. Státní příspěvek u smluv uzavřených do konce roku 2003 dosahuje až 4500 korun ročně. Tuto částku získáte, pokud za rok naspoříte 18 000 Kč a více. Spořit je nutno alespoň pět let. U smluv uzavřených od ledna 2004 je ale maximální výše státního ročního příspěvku už jen 3000 Kč, a to v případě, že ročně spoříte alespoň 20 tisíc korun a více. Délka spoření se ovšem prodloužila na 6 let. Smlouvy z roku 2003 bývají také často úročeny až třemi procenty ročně, zatímco na nové smlouvě klient získá jen dvě procenta. Trvalou výhodou stavebního spoření je to, že úroky, které jsou každoročně připisovány, se nedaní a úroky z úvěrů ze stavebního spoření lze odečítat z daní. Lidé se ale nemusí obávat, že by smlouvy, které jim nyní běží, byly případnými změnami ovlivněny. Stávající smlouvy v každém případě doběhnou podle současných podmínek.

Změny nepřijdou hned

Pokud by se změny, o kterých Kalousek uvažuje, skutečně realizovaly, bude to až za dlouho. „Zatím o tom pouze uvažuji, nikde na papíře to není sepsané, nikdo nepředkládá žádný návrh,“ uvedl Kalousek a dodal, že „ani neví, zda se podaří něco chytrého vymyslet“. Odmítl tak informace, že se již připravují studie, které analyzují dopad snížení státních příspěvků na rozpočet. Tedy kolik by se ušetřilo, kdyby se roční maximální podpora snížila o určitou částku, nebo dokonce úplně zrušila. O zrušení státní podpory se dlouhodobě snaží Česká národní banka. „V porovnání se zahraničím je současná výše státní podpory ke stavebnímu spoření v ČR vysoká,“ uvedla v červnu ČNB ve zprávě o finanční stabilitě za rok 2007. Stavební spořitelny poskytly od letošního ledna do konce července úvěry téměř ve výši 44,6 miliardy Kč, což je o pětinu více než loni. Na rozdíl od hypoték míří tento trh vzhůru. V meziročním srovnání půjčily banky letos v pololetí na hypotékách asi 60 miliard, tedy o pětinu méně.

***

Jaké jsou výhody stavebního spoření
* Smlouvy uzavřené do 31. 12. 2003: Státní podpora až 4500 Kč, příspěvek činí 25 % z ročně nově naspořené částky, maximálně z 18 000 Kč.
* Smlouvy uzavřené od 1. 1. 2004: Státní podpora až 3000 Kč, příspěvek činí 15 % z ročně nově naspořené částky, maximálně z 20 000 Kč.
* Úroky ze stavebního spoření jsou osvobozeny od daně z příjmu.
* Úroky z úvěrů ze stavebního spoření lze odečítat z daní.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.