« Zpět

Kalousek: Nechci strašit, ale bude se asi šetřit

| 17. září 2008 - 10:58 | Zprávy | Stavební spoření

Praha - Evropští ekonomové začali kvůli americké krizi seškrtávat očekávané růsty ekonomik eurozóny a své ztráty sčítá i Česko. Ministr financí Miroslav Kalousek včera v rozhovoru pro MF DNES připustil, že země bude muset zřejmě příští rok držet své výdaje na uzdě ještě více, než jak to navrhuje v novém státním rozpočtu.

Praha - Evropští ekonomové začali kvůli americké krizi seškrtávat očekávané růsty ekonomik eurozóny a své ztráty sčítá i Česko.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera v rozhovoru pro MF DNES připustil, že země bude muset zřejmě příští rok držet své výdaje na uzdě ještě více, než jak to navrhuje v novém státním rozpočtu.

„Nechci nikoho strašit, ale omezení některých výdajů nemohu v tuto chvíli vyloučit,“ řekl ministr. Stát totiž počítal, že výdaje státu přes bilion korun pokryjí velké příjmy dané rychle rostoucí ekonomikou, a to o 4,8 procenta příští rok a o 5,2 procenta v dalších dvou letech. Inflace by proti nynějším 6 procentům měla příští rok klesnout jen na 2,9 procenta.

„Jestli jsme tyto indikátory v polovině roku považovali za konzervativní, tak nyní je musím označit za příliš optimistické. Vývoj ekonomického cyklu je rychlejší než legislativa,“ řekl Kalousek. Podle něj však čísla, na nichž rozpočet stojí, nejsou „mimo realitu“.

Stavební spoření bude Kalousek odmítl úvahy, že by chtěl v rámci úspor v rozpočtu škrtnout 15 miliard korun na podporu stavebního spoření. „To je nesmysl. Ale diskutujeme i s ČNB o nějakém vyváženém modelu. Ten by měl stavební spoření alespoň srovnat s výhodností ostatních produktů, které stát podporuje,“ uvedl ministr.

To je třeba penzijní či kapitálové pojištění. Na něj však lidé dostanou jen menší úlevy na daních, kdežto u stavebního spoření získají až 4,5 tisíce korun na ruku ročně. „Je to běh na dlouhou trať,“ dodal ministr.

To, že na Česko začínají doléhat ekonomické problémy ve světě, se projevilo naplno na pražské burze. „Český trh klesá nejvíce z okolních zemí. Je to dané jednak tím, že tuzemská ekonomika je silně provázaná s eurozónou, hlavně s oslabeným Německem, ale i složením akcií,“ řekl analytik Atlantiku FT Petr Novák.

Na burze se totiž nejvíce obchodují banky, jež doplácejí na krizi na finančních trzích, a energetické tituly, jako jsou ČEZ a NWR. Ty postihly výprodeje po propadu cen ropy a černého uhlí.

S NWR se muselo dvakrát zastavit obchodování poté, co se propadl o více než 20 procent. V krizi se potácí i realitní firma ECM.

***

„Jestli jsme tyto indikátory považovali za konzervativní, tak nyní je musím označit za příliš optimistické.“ Miroslav Kalousek, ministr financí

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.