« Zpět

Jak načasovat co nejlépe stavební spoření?

| 1. prosince 2009 - 11:23 | Zprávy | Stavební spoření

Přelom roku je obdobím, kdy správným načasováním uzavření nebo vypovězení stavebního spoření můžete dosáhnout lepšího průměrného zhodnocení svých peněz. Pokud se chystáte uzavřít stavební spoření, učiňte tak co nejdříve. Stihnete-li to do konce roku, získáte státní podporu i za letošek.

Ptáte se, odpovídáme

Při jednorázovém vkladu optimální roční částky 20 000 Kč, poplatku za „vedení účtu“ a poplatku za uzavření smlouvy, získáte nárok na maximální výši státní podpory, která činí 3000 Kč.
Více o stavebním spoření čtěte zde
V dalších letech pak můžete zvolit interval ukládání prostředků na svůj účet, přičemž stále platí, že dosažením základu ve výši 20 000 Kč budou vaše peníze zhodnocovány díky maximální státní podpoře v nejvyšší možné míře. Státní podpora činí 15 % ze základu státní podpory, ovšem do maximální hodnoty 3000 Kč, což odpovídá 15 % ze zmíněných 20 000 Kč. Při větší úložce již efektivita zhodnocení vložených peněz klesá, neboť na ně nezískáte státní příspěvek. Do základu pro státní podporu se počítá váš vklad, úroky z vkladů a státní podpory a od tohoto součtu se odečítají poplatky.
Stavební spoření se v současné době sjednává na dobu minimálně šesti let. To znamená, že pokud spoření zahájíte v prosinci 2009, budete si své zhodnocené prostředky včetně státní podpory moci vybrat v prosinci 2015. Vydržíte-li ovšem s ukončením stavebního spoření do ledna 2016, můžete získat státní podporu i za tento rok.
Stejně tak patříte-li k majitelům stavebního spoření a již vám skončila minimální doba spoření, vyplatí se vám s jeho ukončením počkat do příštího roku.
Podáte-li výpověď v prosinci, poběží od 1. ledna tříměsíční výpovědní lhůta. Pokud ovšem vložíte ještě po novém roce na svůj účet jednorázový vklad, vznikne vám nárok na státní podporu i za rok 2010. A to i přesto, že můžete všechny úspory včetně posledního vkladu vybrat hned v dubnu 2010. Státní podpora za rok 2010 vám v tomto případě bude vyplacena zvlášť na jaře následujícího roku.
V této souvislosti Eva Sadílková z Broker Consulting poznamenává: „Při šestiletém spoření (podmínky platné od roku 2004) je míra zhodnocení prostředků vložených do stavebního spoření nejvyšší (při ročním vkladu 20 000 Kč a předpokládané úrokové míře 2 % se při zohlednění všech poplatků pohybuje kolem 5,6 %). S každým dalším rokem průměrné zhodnocení úspor klesá, neboť stálá výše státního příspěvku tvoří stále menší část celkového vkladu. Například při desetiletém spoření jsou vložené prostředky zhodnoceny už jen 4 %. U smluv sjednaných před rokem 2004 nemusí být od věci ještě několik let spořit, neboť výše státní podpory zajišťuje vysokou efektivní úrokovou míru.“ (Více na www.brokerconsulting.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.