« Zpět

Expertka radí Janovi a Haně

| 20. ledna 2009 - 12:34 | Zprávy | Stavební spoření

Cíle Jana a Hanky jsou finančně náročné, proto by se měli soustředit na spoření. Sjednejte si stavební spoření. Janovi doporučuji zrušit extra vklady v hodnotě 750 korun na investiční životní pojištění. Tyto peníze byste mohl ukládat na stavební spoření. Až doplatíte spotřebitelský úvěr, posílejte tam i 500 korun, které dosud splácíte.

Cíle Jana a Hanky jsou finančně náročné, proto by se měli soustředit na spoření.

1 Sjednejte si stavební spoření

Janovi doporučuji zrušit extra vklady v hodnotě 750 korun na investiční životní pojištění. Tyto peníze byste mohl ukládat na stavební spoření. Až doplatíte spotřebitelský úvěr, posílejte tam i 500 korun, které dosud splácíte. Hanka by si mohla zařídit stavební spoření také a ukládat na něj měsíčně 2 000, které nyní splácí známému za notebook. V součtu byste na dvě stavební spoření ukládali 3 250 korun měsíčně. To je optimální částka, po 6 letech budete mít k dispozici zhruba 278 000 korun.

2 Na stáří spořte jinak

Janovi doporučuji snížit platbu do penzijního fondu z 600 na 200 korun měsíčně. Až teprve deset let před důchodem vklad opět navyšte na optimálních 1 500 korun měsíčně. Roční výnos tak vzroste z 3,8 % na 4,5 %. Uvolněných 400 korun měsíčně investujte například do fondů životního cyklu.
3 Zkraťte splatnost hypotéky Doporučuji zkrátit dobu splatnosti hypotéky na 20 let, a to i za cenu, že se vám zvýší měsíční splátka. Nejpozději to udělejte, až Hanka dostuduje a bude mít vyšší výplatu.
Pokud totiž splácíte hypotéku dlouho, je to drahé. Zkrácením doby splatnosti byste mohli ušetřit až 465 000 korun.

Hypotéku zatím měnit nebudeme

Jan Hencl: Se založením stavebního spoření tento rok jsme tak trochu počítali. Odklad byl prozatím způsoben náklady na postupné zařizování bytu. V tuhle chvíli bychom neradi dělali dalekosáhlé změny v hypotéce. Nevíme, kde Hanka po škole sežene práci a jak dobře bude placená. Také ještě není jisté, zda se potom, až Hanka dostuduje, nebudeme stěhovat za výhodnější pracovní nabídkou pro nás oba. A navíc každá změna hypoteční smlouvy je zpoplatněná.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.