« Zpět

Desetině populace do konce letoška skončí stavební spoření

| 5. září 2008 - 10:43 | Zprávy | Stavební spoření

Zhruba desetině české populace skončí ve zbytku roku pětileté vázací lhůty na smlouvě o stavebním spoření. Velká část klientů má stavební spoření jako výhodný spořící produkt a smlouvu proto ukončí a vybere peníze. Zhruba desetině české populace skončí ve zbytku roku pětileté vázací lhůty na smlouvě o stavebním spoření.

Zhruba desetině české populace skončí ve zbytku roku pětileté vázací lhůty na smlouvě o stavebním spoření . Velká část klientů má stavební spoření jako výhodný spořící produkt a smlouvu proto ukončí a vybere peníze.

Velký počet smluv je dopadem boomu stavebního spoření v roce 2003, kdy kvůli zhoršení výhodnosti stavebního spoření od roku 2004 bylo založeno přes dva miliony nových smluv a u dalších takřka 400.000 smluv byla navýšena cílová částka. Od roku 2004 se například prodloužila doba stavebního spoření o rok na šest let a maximální roční státní příspěvek se snížil o 1500 korun na 3000 Kč. Podle ředitele odboru podpory prodeje Raiffeisen stavební spořitelny Karel Pavlíka je ukončení stavebního spoření jen jednou z možností. Upozornil na možnost čerpání úvěru ze stavebního spoření .

Finanční odborníci považují za přirozené, že se spořitelny snaží udržet peníze klientů a poskytovat úvěry, aby mohly vydělávat. Prvořadé ovšem jsou vlastní potřeby klientů. Pokud mají klienti podle odborníků stavební spoření jako spořicí produkt, je skutečně výhodnější po ukončení vázací doby spoření vypovědět a peníze využít nebo investovat. Pokud je cílem spoření získat zdroje na financování, tak se výpovědí tato možnost ztrácí. Dlouhodobým spořením lze získat přístup k úvěru se sazbou i od 3,5 procenta.

Například průměrná úroková sazba nových hypoték podle finančních serverů v červenci činila 5,6 procenta, spotřebitelské úvěry mají úroky i deset a více procent.

Stavební spoření uzavírané do roku 2003 patřilo podle odborníků k velmi výhodným spořícím produktům s možným průměrným výnosem přes deset procent ročně. Od roku 2004 možné roční výnosy klesly o zhruba třetinu, ale v porovnání s jinými spořícími produkty, například fondy peněžního trhu nebo termínovanými vklady, zůstaly vysoce nadprůměrné. Nevýhodou ale je dlouholetá vázanost peněz. Na konci roku 2003 evidovaly stavební spořitelny rekordních kolem 6,3 milionu spořících smluv, zatímco koncem letošního června již jen 5,1 milionu. Klienti stavebních spořitelen ale stále více využívají úvěry , mimo jiné i kvůli zdražování hypoték. Na konci června spořitelny evidovaly takřka milion úvěrů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.