« Zpět

Boj o klienty stavebního spoření se přiostřuje

| 22. listopadu 2010 - 10:32 | Zprávy | Stavební spoření

Snížení státní podpory na polovinu a zavedení srážkové daně z výnosů ze stavebního spoření nutí samotné spořitelny jednat. Jejich hlavní snahou je udržet si co nejvíce současných klientů a samozřejmě získat co nejvíce nových střadatelů. S ohledem na chystané změny je letos tento úkol pro stavební spořitelny složitější než v minulosti. 

Snížení státní podpory na polovinu a zavedení srážkové daně z výnosů ze stavebního spoření nutí samotné spořitelny jednat. Jejich hlavní snahou je udržet si co nejvíce současných klientů a samozřejmě získat co nejvíce nových střadatelů. S ohledem na chystané změny je letos tento úkol pro stavební spořitelny složitější než v minulosti.
Stavebním spořitelnám nezbývá nic jiného, než do konce letošního roku spustit lavinu nejrůznějších zvýhodnění pro nové i stávající klienty. Stavební spoření sice bude i po změnách stále velmi atraktivním způsobem střádání, určitý odliv zájmu lidí o tento způsob střádání ale spořitelny pocítí.
Vyberte si vhodné stavební spoření zde
Kupříkladu lídr trhu Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) nabízí novým i stávajícím klientům bezplatné uzavření spořící smlouvy a finanční prémii až 1500 korun. Celkové finanční zvýhodnění může dosáhnout až tří tisíc korun. To je v případě, kdy klient uzavře smlouvu s cílovou částkou 150 tisíc korun. Odpuštění poplatku ve výši jednoho procenta (1500 korun) je první zvýhodnění. K tomu klient může získat prémii ve výši dalších 1500 korun, pokud do konce letošního roku vloží na konto alespoň 20 tisíc korun. Celkem pak 3000 korun. Na stejné zvýhodnění přitom dosáhne i klient, který ukončil smlouvu o stavebním spoření u ČMSS před rokem 2009 a neměl v období od 1. ledna 2009 u ČMSS smlouvu o stavebním spoření či smlouvu o překlenovacím nebo řádném úvěru ze stavebního spoření.
V případě následné smlouvy je také nabízeno bezplatné založení nového spoření až do cílové částky 150 tisíc korun. Pokud tak klient učiní do konce letošního listopadu a do konce roku vloží na své konto alespoň 70 tisíc korun, získá také prémii ve výši 1500 korun. I v tomto případě může celkové finanční zvýhodnění dosáhnout tří tisíc korun.
Třítisícové finanční zvýhodnění čeká také na klienty, kteří chtějí jen navýšit cílovou částku u své stávající smlouvy. Ani oni nebudou nic platit za navýšení a mohou získat finanční prémii ve výši 1500 korun za podmínky, že do konce roku vloží na účet alespoň 20 tisíc korun.
Českomoravská stavební spořitelna není na trhu zdaleka jedinou spořitelnou, která taková zvýhodnění klientům nabízí. Podobnými nabídkami se to na trhu jen hemží. Stavební spořitelny si dobře uvědomují vážnost situace a četné slevy a další výhody jsou jedinou cestou, jak se dostat k novým klientům a neztrácet příliš ty stávající.
Zhoršení podmínek stavebního spoření ve finále ale nepocítí jen stavební spořitelny a jejich klienti. Podle nedávno zveřejněné studie společnosti Next Finance může odliv zájmu o stavební spoření snížit bytovou výstavbu nebo zvýšit nezaměstnanost. Navíc stát neušetří tolik, kolik původně zamýšlel. Nižší podpora se totiž projeví ve snížené spotřebě a výběru daní.
„Existuje silný vztah mezi stavebním spořením, bytovou výstavbou a nezaměstnaností ve stavebnictví. Při zkoumání tvorby pracovních míst v bytové výstavbě se ukázalo, že jedna miliarda státní podpory podpoří vznik zhruba 251 pracovních míst. Navíc jedna státem investovaná miliarda do stavebního spoření přinesla do státního rozpočtu v podobě například zvýšené spotřeby nebo výběru nepřímých daní 1,1 miliardy korun,“ uvedl Vladimír Pikora, autor studie a hlavní ekonom společnosti Next Finance.
Podle studie má stavební spoření významný vliv také na samotnou výstavbu bytů. Celkový podíl stavebního spoření na financování výstavby bytů za existence tohoto produktu kolísá mezi 40 až 60 procenty, uvádí studie. Pokud by podle Pikory systém stavebního spoření neexistoval, tak by si bytová výstavba pohoršila za celé období o zhruba 81 miliard korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.