« Zpět

Banky mění přístup k úvěrům

| 16. března 2010 - 10:47 | Zprávy | Stavební spoření

UniCredit Bank nabízí podnikatelům nový úvěrový produkt – Business hypotéku. Za méně vlastních zdrojů relativně kratší splatnost. Získat úvěr k investičním záměrům nebylo zvláště pro menší podnikatele v poslední době zrovna jednoduché. Banky zpřísnily jejich poskytování například tím, že se více soustředily na obor podnikání. Roli při rozhodování hrála třeba i skutečnost, zda je podnikatel jejich klientem, či ne.


Krize už ale pomalu odeznívá a tím se začíná měnit i bankovní politika. UniCredit Bank se rozhodla více zaměřit na menší podnikatele a nabízí Business hypotéku s předschváleným provozním úvěrem bez poplatků. „V tomto roce jde o jednu z klíčových nabídek pro podnikatele. Věřím, že se nám podaří naplnit plán na tento rok a zvýšit nárůst objemu poskytnutých úvěrů,“ uvedl Tomáš Drábek, ředitel řízení segmentu ratailového bankovnictví UniCredit Bank.
Stačí jen 10 %vlastních zdrojů Vzhledem k tomu, že jde o hypoteční úvěr, je nutné ručit nemovitostí. Od výše hodnoty zastavené budovy nebo pozemku se pak odvíjí i výše poskytnutého úvěru. Banka se přitom rozhodla poskytovat úvěry až do 90 % hodnoty zástavy. „Je to velmi zajímavé číslo. U konkurenčních nabídek se tato hranice financovatelnosti pohybuje kolem 70 až 80 %,“ říká Stanislav Beran, analytik finančně-poradenské společnosti AWD ČR.
Minimální částka, kterou banka poskytuje, je 500 tisíc korun, případně odpovídající částka v eurech či amerických dolarech. Maximální výše úvěru není stanovená, závisí na individuální výši zástavy a účelu úvěru. Banka také nabízí možnost individuální fixace úrokové sazby. Úvěr lze přitom čerpat až 18 měsíců. Zažádat o něj může živnostník i právnická osoba s ročním obratem do 50 milionů korun.
„Financování investic malých firem přes úvěry zajištěné nemovitostmi je relativně často používaný způsob financování. Často docházelo k financování projektů malých firem přes Americké hypotéky vlastníků dané firmy, zvlášť po zrušení daňových zvýhodnění u finančního leasingu,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik firmy Fincentrum.
Kontokorent: výhoda, nebo standardní nabídka?
Jako výhoda Business hypotéky se jeví možnost získání předschváleného provozního úvěru bez poplatků. To znamená, že klient může ke každé business hypotéce získat kontokorentní rámec pro financování svých investičních potřeb ve výši od 200 do 500 tisíc korun.
„Ve skutečnosti ale nejde o žádnou nestandardní nabídku. K poskytnutí úvěru je běžnou podmínkou bank vedení podnikatelského účtu, v jehož rámci je možné kontokorent využít,“ popisuje Rajdl.
Produkt má ovšem v porovnání s jinými produkty na trhu i své nevýhody, a to především relativně kratší dobu splatnosti, která dosahuje maximálně patnácti let. „Na trhu jsou i produkty s dvacetiletou splatností,“ informuje Rajdl. Relativní nevýhodou je podle něj nutnost dokládat účelovost úvěru (kupní smlouvou, fakturou a podobně). Účelem přitom může být nákup strojního a technologického zařízení, vybavení prostor, rekonstrukce či renovace nemovitosti.
Díky zajištění nižší úroková sazba než u investičních úvěrů Ovšem tato nevýhoda může být díky zajištění úvěru nemovitostí kompenzována výhodnější úrokovou sazbou než v případě investičních úvěrů. Platí to hlavně u malých firem, které jsou z pohledu bank vnímány jako rizikovější.
Navíc u investičních úvěrů zkoumá banka podrobně detaily dané investice a kontroluje výsledky podnikání. Získání obdobného úvěru je tak často podmíněno tím, že žadatel obhájí bance zpracovaný investiční záměr. Obecně se dá říci, že administrativně jsou méně náročné podnikatelské hypoteční úvěry, kdy často stačí doložit jen platební schopnost a účelovost. Nevýhodou podnikatelských hypotečních úvěrů je limitovaná výše hodnotou zástavy, zatímco u investičních úvěrů se tedy zkoumá spíše životaschopnost daného projektu a finanční a tržní síla žadatele.
Další možnosti Kromě Business hypotéky lze na trhu nalézt i jiné podnikatelské hypoteční úvěry, většina z nich je však podle Rajdla omezená jen na financování nemovitostí a není možné je využít na jiné investice.
„Nicméně nabídka UniCredit Bank není jediná. Malé firmy a podnikatelé mohou využít také Podnikatelskou Hypopůjčku od Raiffeisenbank, která má navíc tu výhodu, že je neúčelová. S její pomocí lze tedy například částečně financovat provoz nebo splatit jiné půjčky. Co se týče investičních produktů, nabízí například ČSOB Účelový úvěr, který lze zajistit nemovitostí, ale je u něj už potřeba detailně obhájit investiční záměr,“ říká Rajdl.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.