« Zpět

Státnici v Praze jednali o mezinárodní spolupráci v boji s daňovými úniky

| 6. října 2014 - 14:30 | Zprávy

Na pražském summitu se sešli ministři financí České republiky, Německa, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska. Jeho cílem bylo diskutovat společný postup všech zúčastněných zemí v boji proti daňovým únikům.

Zástupci evropských zemí se sešli 2. října na pražském summitu, kde hlavním diskutovaným tématem byl boj s daňovými úniky. Setkání se uskutečnilo z iniciativy ministra financí ČR Andreje Babiše, který prohlásil, že českou prioritou v EU je boj proti daňovým únikům.
 
"Potírání daňových podvodů v malé otevřené ekonomice integrované do EU je natolik komplexní záležitostí, že se neobejde bez intenzivní mezinárodní spolupráce v užším geografickém regionu, která by měla začínat právě na úrovni sousedských zemí“, představil důvody svolání pražského jednání ministr financí Andrej Babiš.
 
Zákonodárci se shodli na nutnosti úzké spolupráce v daňových záležitostech v maximální možné míře. Například uvažují o výměně informací o nespolehlivých plátcích daně z přidané hodnoty. Zejména za nutnou považují diskusi mezi členskými státy a Evropskou komisí.
 
Česká republika byla iniciativní i inspirativní
Andrej Babiš na jednání přišel s tématem na uplatnění institutu přenesení daňové povinnosti, známé jako reverse charge, u DPH na co nejširší okruh zdanitelných plnění. Účastníci summitu shledali návrh mimořádně inspirativním. Německý ministr financí Wolfgang Shäuble k tomu uvedl, že opatření jako přenesení daně nelze v EU tak rychle zavést. Maďarský ministr financí Mihály Varga uvedl: „Reverse charge je dobrý nástroj proti podvodům. Obecně je to zajímavá idea. Podporujeme snahu ČR v této oblasti a také spolupráci mezi zeměmi“.
 
„Jsem rád, že výsledkem historicky prvního summitu ministrů financí v tomto pro Českou republiku klíčovém složení, není jen posílení spolupráce daňových správ v regionu, ale díky pojmenování společných cílů také zlepšení naší vyjednávací pozice na úrovni EU, “ dodal ministr financí Andrej Babiš.
Účastníci jednání se věnovali také současnému vývoji v EU se zaměřením na investice a strukturální reformy s cílem podpory hospodářského růstu a zaměstnanosti. Hovořilo se také o zdanění loterií, především internetových her a také sankcích EU proti Rusku. „Jeden z nejdůležitějších bodů je, jak odvrátit ekonomický vývoj v EU. Je to o podpoře investic,“ prohlásil rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling.
 
Také slovenský ministr financí Peter Kažimír podpořil boj proti daňovým únikům. „Tento typ souboje je třeba vést na mezinárodním poli. Spolupráce včetně výměny informací o rizikových subjektech je nevyhnutelná,“ uvedl. Slovensko podle něj díky lepšímu výběru daní zvýšilo příjmy státu o jedno procento HDP. 
Summitu předcházelo dopolední bilaterální jednání delegací německého a českého Ministerstva financí vedené ministrem financí ČR Andrejem Babišem a jeho německým protějškem Wolfgangem Schäublem. Ministři kromě hlavního tématu zaměřeného na daňové záležitosti jednali také o prohlubování tzv. Evropského semestru v oblasti koordinace hospodářských politik, dopadech sankcí EU proti Rusku a o zkušenostech z auditů fondů EU.
 
Ministr Schäuble přivítal zájem české strany o zahájení strategického dialogu mezi MF ČR a Spolkovým ministerstvem financí, a to ve formě pravidelných i operativních jednání a konzultací na úrovni náměstků či ředitelů odborů. Andrej Babiš se během summitu setkal na bilaterální úrovni také s rakouským ministrem financí Hansem Jörgem Schellingem.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.