« Zpět

Stát ulehčí úvěrům a vývozu

| 16. února 2009 - 11:36 | Zprávy

Firmy, které se poperou s krizí a najdou si koupěschopné zákazníky nebo nové trhy, budou mít letos usnadněné podnikání. Vláda jim v rámci léčení dopadů finanční krize pomůže sehnat provozní úvěry a slibuje i výhodnější podmínky při exportu.

ZÁCHRANNÝ BALÍČEK: Do dvou let stát může zaručit více než padesát miliard firemních úvěrů

Sama však zdůrazňuje, že ruka s veřejnými penězi bude směřovat pouze k firmám s budoucností. „Nikdo nemůže čekat, že pošleme peníze kamkoli,“ uvedl pro MF DNES ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Podnikatelé se navíc musí obrnit trpělivostí před papírováním, které stojí za žádostí o každou státní pomoc.

Záruční banka ode dneška přijímá žádosti na „provoz“ Šéfové menších a středních firem mají v hledáčku hlavně Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB), která dnes spouští program, jenž jim umožní získat záruku za nové provozní úvěry.
Ty banky v poslední době ořezávají hlavně u firem přímo postižených krizí. Stačí, aby jim poklesl počet objednávek a bankéři zpozorní a obvykle se dožadují větších záruk.
Na ty je zatím vyčleněna miliarda korun, která může zajistit až sedm miliard podnikatelských úvěrů u komerčních bank. Další již posvěcené programy mají za sebou dvě a půl miliardy, což jim dává sílu zaručit dohromady téměř pětadvacet miliard korun. A to není vše.
Podle Římana je stát připraven peníze do záruční banky letos ještě dolít. „Záleží na zájmu podnikatelů, kteří také neumějí reagovat hned. Program vyhodnotíme asi po třech měsících a pak se rozhodneme, zda zdroje doplníme,“ uvedl Říman.
„Vládou garantované investiční úvěry pro malé a střední podniky řadíme mezi dobrá protikrizová opatření,“ říká šéf Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Podle prezidenta svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Míla však měla vláda tento krok provést už loni na podzim. Posílení garanční banky přitom patří v protikrizových opatřeních k těm snáze proveditelným, protože nepotřebuje posvěcení politicky a názorově rozděleného parlamentu.
„Fondy záruční banky by měly být během dvou let posíleny o 4,3 miliardy korun. Budou se tak moci zaručit za čtyřicet až padesát miliard úvěrů,“ uvedl minulý týden pro MF DNES Eduard Janota, náměstek ministra financí. „To zní rozumně, nicméně by vláda měla předložit alespoň ústní garance, že se tak za několik měsíců skutečně stane,“ říká k tomu místopředseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.
Posílena byla také schopnost Evropské garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) pojistit export českých firem. „Máme pojistnou kapacitu 150 miliard, což nám bohatě dostačuje,“ říká mluvčí firmy Vlastimil Nesrsta.

Exportní banka i pro malé

Poslední z trojice polostátních institucí posilujících export - Česká exportní banka - rozjede na jaře nový produkt, kterým by měla pomoci financovat malé subdodavatele velkých exportérů, kteří se obvykle dostávají do největších problémů. Rozhodně však nepůjde o nijak masovou záležitost. „Do pilotního provozu budeme mít asi dvacet firem,“ říká mluvčí exportní banky Jan Stolár. Vláda kvůli krizi loni slíbila navýšit kapitál banky o miliardu a v případě potřeby mohou další dvě miliardy připlout.

Co čerpat a od koho
Programy pro podnikatele
Záruční banka (ČMZRB)
Záruka za investiční úvěry
- připraveno 1,65 miliard korun
- záruka platí až do výše 80 % úvěru
- od 13. 2.
Záruka za nové provozní úvěry
- připravena 1 miliarda korun
- záruka platí až do výše 80 % úvěru

- od 16. 2.
Progres
- připraveno 850 milionů
- posílení základního kapitálu formou
záruk s odkladem splátek
- od 13. 3., přesné podmínky se ladí
Česká exportní banka
- navýšen kapitál o miliardu korun,
letos vzniknou nové programy na
podporu malých a středních
podniků, upřednostňován bude
hlavně export na východní trhy
EGAP
- pojistná kapacita zvýšena ze 120
na 150 miliard korun, zároveň se
dočasně zvýšilo pojistné krytí
exportních úvěrů z 95 na 99 procent
a pojištění bankovních záruk
a akreditivů z 80 na 99 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.