« Zpět

Splátkové firmy: Krize nákupy na splátky zatím neovlivnila

| 6. listopadu 2008 - 12:34 | Zprávy

Světová finanční krize zatím nijak neovlivnila ochotu Čechů nakupovat zboží na splátky. Největší firmy na trhu splátkového financování nákupů podle ankety ČTK vykazují na podzim nadále nárůst obchodů. Na hodnocení vánočních nákupů je prý zatím příliš brzy.

"Finanční krize se na zájmu o nákup na splátky neprojevila. V porovnání s loňským rokem došlo naopak k výraznému nárůstu z hlediska jak financované částky, tak počtu poskytnutých úvěrů. V září jsme financovali nákupy za více než miliardu korun, což představuje nárůst o 37 procent proti loňskému roku," řekl manažer strategického plánování GE Money Multiservis Michal Ruda. V říjnu se podle něj financovaná částka bude pohybovat opět kolem jedné miliardy.

"Pokles zájmu klientů o úvěry jsme zatím nezaznamenali, celkový objem poskytnuté jistiny v říjnu se meziročně mírně zvýšil," upozornila mluvčí společnosti Home Credit Olga Mužíková. V souladu s déletrvajícími trendy však podle ní růstovou dynamiku udržují především karetní a hotovostní produkty. V souvislosti s ochlazením ekonomického růstu a situací na finančních trzích je pravděpodobné, že i tempo růstu v poptávce po úvěrech zůstane na mírné úrovni, dodala.

Ani poskytovatel krátkodobých půjček Provident Financial necítí, že by finanční krize měla nějaký vliv na zájem o půjčku. "Z dlouhodobého hlediska nelze ještě vliv krize posoudit, ale počítáme s tím, že se zájem o náš produkt nezmění, spíše trochu posílí mezi klienty, kteří již nedosáhnou na úvěr u stále opatrnějších bankovních ústavů," podotkl mluvčí společnosti Ondřej Holoubek.

Zatímco spotřebitelským úvěrům se daří, leasing klesá. Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) dnes oznámila, že leasing movitých věcí za tři čtvrtletí klesl meziročně o 15 procent na 70 miliard korun. Naopak spotřebitelské úvěry vzrostly o 15 procent na 40,9 miliardy Kč.

Pokles leasingových obchodů související se snižováním investic je vyvažován posilováním úvěrových aktivit nebankovních finančních institucí. Dvojciferný růst vykazují nadále členské společnosti ČLFA poskytující finanční produkty pro domácnosti, uvedla členka představenstva asociace Blažena Valkošáková.

"Leasing využívají především firmy a podnikatelé," komentoval výsledky leasingu šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Důvodem poklesu podle něj může být i nejistota způsobená finanční krizí, která vede společnosti k redukci nákladů a odložení investic.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.