« Zpět

SOS varuje před akčními nabídkami úvěrů

| 5. prosince 2007 - 14:19 | Zprávy

Vánoce se kvapem blíží a své o tom ví většina obchodníků, protože jim toto období přináší nadstandardní zisky. My, zákazníci, vidíme Vánoce čím dál tím více z materiálního hlediska. A mnoho lidí měří svou úspěšnost právě objemem darů, kterými dokážou své blízké zahrnout. Takové uvažování je živnou půdou pro poskytovatele úvěrů. Nabídky k zadlužení k nám doléhají ze všech stran.

Čeští spotřebitelé se ochotně zadlužují a úvěry domácností rostou téměř o třetinu ročně. V období Vánoc je tento proces nejmarkantnější. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů z bankovní i nebankovní sféry stupňují svůj tlak na spotřebitele. Nabídka ?akčních? úvěrů a nákupů na splátky útočí odevšud. Reklamní prostředky úvěrových společností však bývají nevybíravé a mnohé jsou cíleny na slabá místa lidské psychiky.

SOS nadále prohlubuje své činnosti na finančním poli. Poslední naší aktivitou v tomto ohledu je vedení mezinárodního projektu srovnávání finančních produktů ze spotřebitelského hlediska. Společně s dalšími sedmi spotřebitelskými organizacemi z EU tvoříme zcela nový finanční server nabízející srovnávací tabulky a tematické články. Jeho spuštění je plánováno v půli příštího roku. Nehledě na zmíněný termín, pomocnou ruku ve světě financí nabízíme spotřebitelům nepřetržitě již několik let. Proto předvánoční chování finančních institucí nemůžeme nechat bez povšimnutí.

Radíme tedy, aby se spotřebitelé nenechali nakazit vánoční úvěrovou horečkou. Některé společnosti se snaží vzbudit dojem, že si nezasloužíte náklonnost svých blízkých, nejste-li schopni je nadstandardně obdarovat. Michal Kebort, finanční analytik SOS, k tomu podotýká: ?Člověk by měl především myslet. Chvilková radost u vánočního stromku může vyjít pěkně draho. Jak se na vás budou dívat vaši blízcí, zatížíte-li rodinný rozpočet splátkami natolik, že po další roky vám zbude sotva na nákup základních potravin?? Úvěry na spotřebu, kterými vánoční úvěry nejčastěji jsou, nelze zahrnout mezi investiční prostředky. Do budoucna vaše příjmy nezvýší, právě naopak.

SOS také nabádá spotřebitele, aby si svůj domácí rozpočet řádně plánovali s výhledem do delší budoucnosti. Pokud se již rozhodnou pro dluhové financování potřeb, musejí vybírat. Akční nabídky nejsou zdaleka tak výhodné, jak se zdá na první pohled. Takové akce mívají stanoveny striktní podmínky, za kterých je možné bonusů využít. ?Vzali jste si úvěr bez navýšení? Přečtěte si pozorně smlouvu. Budete muset například vrátit celou částku jednorázově po půl roce. Jestliže tak neučiníte, začnete splácet včetně úroků. A ty nemusejí být zrovna nízké. U splátkových společností se RPSN běžně šplhá přes 25 %, ale dostanete se i na čtyřnásobek této sumy!? dodává Kebort příklad z praxe.

Vstoupí-li navíc spotřebitel do vztahu s některým z nebankovních poskytovatelů úvěru, měl by zachovávat nutnou ostražitost. Nedávná zpráva České obchodní inspekce na toto téma naše tvrzení jen podporuje. Více než třetina smluv z nebankovní sféry odporuje svou konstrukcí zákonným normám. SOS doporučuje každou smlouvu důkladně prostudovat. Pokud spotřebitel některé pasáži nerozumí zcela nebo má pochybnosti o právní jakosti dokumentu, neměl by ho nikdy podepisovat! V takovém případě nechť se obrátí na osobní poradny SOS fungující ve všech krajích ČR či na naši poradenskou linku 900 08 08 08 (8 Kč/min). Využít může i elektronické poradny na webových stránkách www.spotrebitele.info.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.