« Zpět

Slovník úvěrových produktů

| 19. listopadu 2008 - 12:25 | Zprávy

Nabídka úvěrových produktů je stále širší a začíná být obtížné se vyznat v rozdílech mezi jednotlivými formami půjček a kreditů. Vysvětlíme základní termíny.

Spotřebitelský úvěr
Bývá nabízen jako úvěr na cokoli, umožňuje použít hotovost na koupi zboží, služeb v jakékoli podobě. Roční úroková sazba se začíná na 10 % a dále je třeba počítat s poplatky za poskytnutí půjčky a vedení úvěrového účtu.
Účelový úvěr na bydlení
Jedná se o úvěr na mnohem vyšší částky zajištěný nemovitostí. Účel využití peněz je třeba doložit a v praxi má podobu hypotéky či úvěru ze stavebního spoření.
Splátkový prodej
Na splátky se nakupuje často elektronika, ale i zájezdy. Smlouvu lze uzavřít až v prodejně, v případě rychlého splacení existují nabídky splátek bez navýšení, jinak úroková sazba převyšuje 20 %.
Kreditní karty
Kreditní karty dnes vydávají kromě bank i pojišťovny a další instituce. Kartou lze platit v obchodech i vybírat z bankomatů. Na půjčku se vztahuje bezúročné období, které trvá cca 30 až 50 dnů. Poté začnou naskakovat úroky ve výši cca 18-25 % ročně.
Kontokorent
Pod pojmem se skrývá povolené přečerpání peněžního zůstatku na běžném účtu v bance. Úvěrový limit dosahuje několika desítek tisíc korun. Roční úroková sazba z přečerpané částky se pohybuje okolo 17 % ročně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.