« Zpět

Slibná zakázka, ale co finance?

| 15. září 2008 - 11:34 | Zprávy

Jak výhodně a hlavně bezpečně financovat vývoz? Jak si zajistit, aby zahraniční partner opravdu zaplatil nebo jak to udělat, když je kontrakt slibný, ale partneři nemají momentálně dost peněz?

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu se budete moct poradit s experty Komerční banky a České exportní banky. Výhodou je, že firmám nenabízejí jen produkty, ale především poradenství, tedy posuzují, zda jsou projekty opravdu tak zajímavé, jak vypadají.

Například ČEB dnes financuje export a investice českých firem do 31 států zejména mimo prostor EU, kam směřuje zatím 15 % českého vývozu. V těchto teritoriích je velmi často vnímám státní charakter ČEB jako výrazná podpora podnikatelských aktivit českých privátních subjektů, neboť řada z nich má ekonomiky se silnou státní ingerencí, vlastnictvím či alespoň přímou či nepřímou vazbou na státní orgány. V portfoliu banky převažují odběratelské vývozní úvěry, avšak úvěry na investice již přesahují 20 %.

Celkový objem smluv podepsaných na financování českého exportu a investic činí za prvních osm měsíců letošního roku 14,2 miliardy korun. Největší podíl úvěrů je určen na financování vývozů do Ruska (33 %), Slovensko se však nyní zařadí mezi Gruzii, Turecko a Čínu, které tvoří další významná teritoria (nad šest procent) v úvěrovém portfoliu banky.

Nově se ČEB hodlá zaměřit na výraznější a dynamičtější obsluhu segmentu malých a středních podniků, kterým dnes čerpají úvěry přes 1,1 miliardy korun, tj. 4,8 % ze všech bankou poskytnutých. Česká exportní banka podepsala v červenci se státní Exportní garanční a pojišťovací společností EGAP dohodu, která zjednodušuje a zrychluje proces posuzování obchodního případu a analýzy finanční a ekonomické situace klientů při žádosti o předexportní úvěr nebo bankovní záruku. Foto popis|

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.