« Zpět

ŠkoFINu klesl objem obchodů o 41 procent na 3,24 miliardy

| 11. srpna 2009 - 10:14 | Zprávy

Jedné z největších tuzemských leasingových firem ŠkoFIN klesl v prvním pololetí meziročně objem obchodů o 41 procent na 3,24 miliardy korun. Společnost uzavřela 10.000 nových smluv, což je ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o třetinu méně. ŠkoFIN to uvedl v tiskové zprávě. Negativní vývoj české ekonomiky vedl k poklesu poptávky po investičních a spotřebitelských finančních produktech.

Jedné z největších tuzemských leasingových firem ŠkoFIN klesl v prvním pololetí meziročně objem obchodů o 41 procent na 3,24 miliardy korun. Společnost uzavřela 10.000 nových smluv, což je ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o třetinu méně. ŠkoFIN to uvedl v tiskové zprávě.
"Negativní vývoj české ekonomiky vedl k poklesu poptávky po investičních a spotřebitelských finančních produktech," uvedla jednatelka Jiřina Tapšíková.
Nové úvěrové smlouvy dosáhly 71 procent celkového počtu nových smluv. Novým obchodům dominovalo neleasingové financování. Úvěry podnikatelům na pořízení osobních vozů stouply meziročně o 136 procent na 995 milionů korun. Celkem vzrostly půjčky podnikatelům o 14,3 procenta na 1,444 miliardy a spotřebitelské úvěry o 38,4 procenta na 616 milionů korun.
Novela zákona o DPH, umožňující s účinností od 1. dubna 2009 odpočet DPH podnikatelským subjektům i u osobních vozů, zapříčinila nárůst počtu nových úvěrových smluv pro podnikatele v kategorii osobních automobilů o 128 procent. Kromě změny v odpočtu DPH další červencová novela zákona o dani z příjmu zkrátila odpisy a dobu nájmu u finančního leasingu nových automobilů na 24 měsíců, což zvýšilo atraktivitu leasingového financování.
Konkurenční firmy zatím za pololetí výsledky neoznámily. V prvním čtvrtletí leasing movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace meziročně klesl o rekordních 51,5 procenta na 10,7 miliardy korun. Objem spotřebitelských úvěrů se snížil o 17,2 procenta na deset miliard Kč. Naopak úvěry pro podnikatele vzrostly o 7,9 procenta na 4,6 miliardy Kč.
ŠkoFIN patří k největším finančním společnostem na českém trhu a specializuje se na podporu prodeje značek Škoda, Volkswagen, Seat, Audi a koncernové ojeté vozy. Nabízí produkty v oblasti leasingu, úvěru i pojištění jak soukromým osobám, tak podnikatelům. Již od svého založení v roce 1992 přináší svým zákazníkům řešení šitá na míru v oblasti finančních služeb.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.