« Zpět

Segmentaci u pojištění vozidel většina řidičů vítá

| 14. listopadu 2008 - 12:20 | Zprávy

Proč řada pojišťoven uplatňuje u pojištění vozidel tzv. segmentaci trhu? Nejde o určitou „diskriminaci“ některých řidičů a nepůsobí na ně spíše demotivačně? Názory na uplatňování segmentace trhu při stanovení výše pojistného u povinného ručení a havarijního pojištění se různí.

Názor odborníka: Jaroslav Besperát, náměstek generálního ředitele Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. Vienna Insurance Group

Proč řada pojišťoven uplatňuje u pojištění vozidel tzv. segmentaci trhu? Nejde o určitou „diskriminaci“ některých řidičů a nepůsobí na ně spíše demotivačně?

Názory na uplatňování segmentace trhu při stanovení výše pojistného u povinného ručení a havarijního pojištění se různí. Odpůrci segmentace většinou argumentují principem solidarity, na kterém jsou všechny pojistné produkty založeny. Její zastánci na druhé straně poukazují na různou míru rizika nehody u řidičů podle místa jeho bydliště či věku, která by se také měla promítnout do ceny pojistného.

Naše pojišťovna zavedla v povinném ručení segmentaci již před třemi lety. Tento postup zohledňování výše pojistného podle rozdílné nehodovosti v městech, jednotlivých regionech i s využitím dalších kritérií uvítala řada řidičů. Když jsme se segmentací v povinném ručení začínali, měli jsme něco přes půl milionu klientů. Dnes jich máme přes 800 tisíc a na trhu s povinným ručením jsme se dostali na třetí místo. Tato čísla, myslím, dostatečně dokumentují, jaký názor mají na segmentaci u pojištění vozidel naši řidiči. A pokud někteří segmentaci „nefandí“, vyberou si na trhu z široké nabídky produkt, který jim vyhovuje.
Nedomnívám se, že segmentace demotivuje, či dokonce diskriminuje některé řidiče. Naše pojišťovna se naopak snaží zejména mladé řidiče či motoristy z velkých měst motivovat k bezpečnějšímu chování na silnici. Nabídli jsme řidičům čerpání bonusu za bezeškodní průběh dopředu. Každý nový pojistník má možnost požádat o přiznání 36 bezeškodních měsíců, čímž získá v systému bonus/malus slevu ve výši 15 % na pojistném po dobu tří let. Výsledky škodní frekvence u těchto klientů naznačují, že si to řidiči uvědomují a skutečně mají škod méně. A to je velmi dobré. Klienti mohou dosáhnout na slevu, pojišťovna zjišťuje příznivější výsledek v počtu škod a navíc společně přispíváme k nižší nehodovosti na našich silnicích.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.