« Zpět

S připojištěním čelního skla máte po starostech

| 20. října 2008 - 11:07 | Zprávy

Cena již dávno není jediným kritériem, které řidiči zvažují při výběru povinného ručení. „Řidiče stále častěji zajímají i doplňková pojištění, která pojišťovny nabízejí, a jejich podmínky,“ uvádí Jan Žalčík, odborník na povinné ručení ze serveru Srovnávač.cz. Jedním z těchto doplňkových pojištění je i připojištění čelního skla.

Kdo uhradí škody?

Při cestě do Mladé Boleslavi panu Královi vlétl na jeho čelní sklo kamínek, který odletěl od kola kolemjedoucího auta. Protože oba vozy jely velkou rychlostí, čelní sklo se rozbilo. Pana Krále stála jeho výměna 18 tisíc korun. Viníka nehody ale nikdy nenašel a celou částku musel uhradit z vlastní kapsy.
To, že kamínek odlétne od kola kolemjedoucího vozu a poškodí vaše čelní sklo, se může stát kdykoliv. Například Česká pojišťovna eviduje denně asi 200 událostí poškození čelního skla. „V průměru se škody pohybují od jednoho do patnácti tisíc korun v závislosti na tom, zda jde jen o opravu či celou výměnu skla,“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny. Platí přitom, že škoda je hrazena z povinného ručení viníka.
Ne vždy se však podaří viníka nehody dostihnout nebo od něho získat přiznání viny a souhlas s pojistným plněním škody z jeho povinného ručení. Přiznání by ho totiž stálo také slevový bonus, který získává každoročně od pojišťovny za řízení bez nehod.
V tom případě si škodu musíte zaplatit sami. Jak si ušetřit útrapy s hledáním viníka a placením škody? Stačí vynaložit o něco málo více než jednu korunu denně na připojištění čelního skla. To vás ochrání v případě havárie nebo živelní události. Druhou možností je uzavření havarijní pojistky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.