« Zpět

S odstupným u pojišťovny nejspíš narazíte

| 20. května 2009 - 11:35 | Zprávy

Pocit bezpečí při sjednaném pojištění proti ztrátě práce může být falešný. Na to, jaká je realita, jsme se zeptali Jana Harbáčka, poradce společnosti Partners. Když budu platit několik desítek korun měsíčně, nemusím se bát vyhazovu. Pojišťovna za mě přece všechno zaplatí. Je to opravdu tak?

Pocit bezpečí při sjednaném pojištění proti ztrátě práce může být falešný. Na to, jaká je realita, jsme se zeptali Jana Harbáčka, poradce společnosti Partners.
* LN Když budu platit několik desítek korun měsíčně, nemusím se bát vyhazovu. Pojišťovna za mě přece všechno zaplatí. Je to opravdu tak?
Rozhodně to tak není, žádné pojištění ztráty zaměstnání plně nepokryje propad příjmů spojený s výpovědí. Je třeba si dát velký pozor na to, pro jaké případy jste vlastně pojištěn - například mnohá takzvaná pojištění neschopnosti splácet nabízená k úvěrům se vztahují na případy smrti, pracovní neschopnosti, invalidity, ale již ne na ztrátu zaměstnání. Vždy je také omezen počet měsíčních plnění, která dostanete, i jejich výše. Zároveň je třeba se připravit na čekání na peníze a spoustu papírování.
* LN Komerční banka dává zdarma pojištění ke všem spotřebitelským úvěrům i kreditním kartám. Je to opravdu zdarma? Není v tom nějaký háček?
U slovíčka „zadarmo“ je třeba být obezřetný - v případě úvěrů není problém náklady přenést do úrokových sazeb nebo jiných poplatků spojených s produktem. RPSN u Perfektní půjčky Komerční banky například začíná na zhruba 16 %, což není málo.
* LN Co když mě zaměstnavatel nechce férově propustit z organizačních důvodů, ale místo toho mi dělá nepříjemnosti a snaží se mě vyštípat? Nepřijdu o pojistné?
Zde může být kámen úrazu. V pojistných podmínkách je přesně stanoveno, o jaký případ „ztráty zaměstnání“ se musí jednat. Tedy například že to musí být pracovní poměr na dobu neurčitou trvající minimálně tři měsíce. Dále že musíte být propuštěn z organizačních důvodů, v některých případech je možné ukončení pracovního poměru z těchto důvodů dohodou. Pokud ovšem odcházíte dobrovolně nebo se štědrým odstupným, nejspíše u pojišťovny narazíte.
* LN Když odebírám elektřinu od ČEZ a vyhodí mě v průběhu roku 2009 z práce, tak za mě Kooperativa prostě jen tak zaplatí tři zálohy na elektřinu. Dá se tomu vůbec věřit?
Toto pojištění je korporátní kontrakt mezi ČEZ a Kooperativou, který má pro obě společnosti marketingový význam. Zákazník ČEZ musí v případě ztráty zaměstnání podstoupit určitou administrativu a požádat o pojistné plnění. Kooperativa stanovuje tři podmínky: zákazník pracoval u jednoho zaměstnavatele minimálně půl roku před ztrátou zaměstnání, v posledních 12 měsících nebyl z důvodu neplacení elektřiny oprávněně odpojen a za třetí byl/je v době od 1. 3. 2009 do 31. 12. 2009 registrován na úřadu práce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.