« Zpět

Rozvojová banka nabídne supervýhodný úvěr

| 10. února 2009 - 12:45 | Zprávy

Půjčka pro podnikatele z programu Progres bude mít úrok 3 procenta. Firmy si mohou odložit splácení o tři roky. Malí a střední podnikatelé po čase opět získají šanci na zvýhodněné úvěry a také na garance Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Půjčka pro podnikatele z programu Progres bude mít úrok 3 procenta * Firmy si mohou odložit splácení o tři roky

Malí a střední podnikatelé po čase opět získají šanci na zvýhodněné úvěry a také na garance Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Státem spoluvlastněný bankovní dům se chystá vyhlásit další výzvy programů Progres a Záruka. U svých vlastních úvěrů přitom ČMZRB nabídne daleko nižší úrokové sazby než komerční finanční domy.

Nové příležitosti financování přicházejí v době, kdy se podle mnoha podnikatelů i profesních svazů zhoršují podmínky pro získávání komerčních úvěrů. "Banky neposkytují úvěry, ani provozní. Krátí je a vypovídají spolupráci dlouhodobým bezproblémovým klientům," stěžuje si Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Nižší úroky, než čekáte

Zřejmě nejatraktivnější je program Progres, jehož vyhlášení je naplánováno na 13. březen. Je určen na investičně náročnější rozvojové projekty. Důraz se bude klást na pořízení strojů a zařízení. Maximální úvěr na projekt bude o něco nižší než v minulé výzvě, zhruba přes deset milionů korun. "Na projekt ovšem musí být současně poskytnut bankovní úvěr minimálně ve výši poskytnuté podpory," říká Lubomír Rajdl, vrchní ředitel úseku strategie ČMZRB.
Podle předpokládaných podmínek, které mají HN k dispozici, by měla být doba splatnosti úvěru z programu Progres sedm let s možností tříletého odkladu splátek. Pevná roční úroková sazba má přitom být tři procenta.

Úvěr získáte snadněji

Program Záruka podnikatelům umožní získat garanci na úvěry od komerčních bank. A to jak na investiční, tak provozní. Záruky přitom budou poskytovány až do výše 80 procent bankovního úvěru a na dobu 15 let. Výše úvěru má být individuální. Může dosáhnout i desítek milionů korun.
V případě záruk za investiční úvěry budou podporovány převážně nákupy zařízení, strojů nebo budov, či jejich rekonstrukce. Úvěr bude také možné částečně použít na financování nákupu zásob a drobného majetku souvisejícího s investicí. Záruky za provozní úvěry směřují především na pořízení zásob s důrazem na podporu subdodavatelů pro exportní zakázky.
Oproti předchozím letům dojde k určitému omezení podporovaných oborů činnosti, a to až na polovinu. "Dotace budou směřovat především do průmyslu a stavebnictví," říká Lubomír Rajdl.
Určitou výhodu budou mít podniky, které požádají o podporu do výše pěti milionů korun. Tyto žádosti se totiž budou vyřizovat ve zjednodušeném režimu. To znamená, že banka nebude vyžadovat některé přílohy. Třeba podnikatelský projekt může být stručnější a ČMZRB postačí kontrola ze strany komerční banky. Zjednodušení žádostí o podporu do pěti milionů korun se týká programů Progres i Záruka.

Na peníze nemusíte čekat

Zrychlí se také proplácení projektů. Žadatelé o podporu si totiž podle svých individuálních potřeb a možností mohou stanovit etapy, ve kterých jim budou peníze propláceny. "Dříve přitom o proplacení uznatelných nákladů mohli podnikatelé žádat až po dokončení projektu," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
Na etapy ovšem není možné rozdělit projekt, který má dobu realizace kratší než šest měsíců. Jednotlivé etapy musí trvat minimálně tři měsíce a výše dotace na etapu musí být alespoň 500 tisíc korun.
O podporu v programu Záruka bude možné podle předpokladů žádat od 23. února.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.