« Zpět

Řidiči zavalili pojišťovny

| 26. ledna 2009 - 12:35 | Zprávy

Nový zákon ulehčil policistům, ale přidělal práci řidičům a jejich pojišťovnám. Operátoři pojišťoven jsou od Nového roku doslova zavaleni telefonáty od klientů, kteří právě havarovali. Důvod? Změna v zákoně o pozemních komunikacích. Od prvního ledna letošního roku už totiž policisté nemusejí vyjíždět k drobnějším nehodám.

Nový zákon ulehčil policistům, ale přidělal práci řidičům a jejich pojišťovnám

Operátoři pojišťoven jsou od Nového roku doslova zavaleni telefonáty od klientů, kteří právě havarovali. Důvod? Změna v zákoně o pozemních komunikacích.

Od prvního ledna letošního roku už totiž policisté nemusejí vyjíždět k drobnějším nehodám. Zákon jim přikazuje vyjíždět jen k těm haváriím, kde škoda překročí 100 tisíc korun. Menší nehody tak řeší sami řidiči; ti si ale často nejsou jisti, jak se ve svízelné situaci zachovat. Volají proto operátorům pojišťovny, aby jim poradili, případně pomohli s vyplněním formuláře o nehodě. „Máme až pětkrát více telefonátů,“ potvrzuje mluvčí Kooperativy Marek Vích. „Lidé se nás ptají na všechno. Co mají dělat, jak mají správně vyplnit formulář nebo kde formulář sehnat. Dotazů je spousta,“ popisuje Vích zvýšenou poptávku po operátorech.
Nárůst telefonátů hlásí i pojišťovna Direct, u České pojišťovny a pojišťovny Allianz se hlásí pojistné události po telefonu už delší dobu. „Současné situaci jsme tak trochu předešli,“ říká mluvčí Allianz Pavla Paseková.
Problémy leckdy nastávají i u vyplňování formuláře o nehodě. „Řidiči to sice částečně zvládají, ale tak v deseti procentech případů formulář o dopravní nehodě zcela chybí a v mnoha dalších případech je vyplněn nepřesně, nedostatečně či nečitelně,“ říká Vích.
Mluvčí České pojišťovny Václav Bálek se řidičů částečně zastává. „Evropský záznam o dopravní nehodě použilo k hlášení již téměř 6 tisíc řidičů. Podle prvních poznatků likvidátorů jej klienti vyplňují pečlivě a čitelně,“ uvedl.
Pojišťovny se zatím nesetkaly s tím, že by řidiči chtěli nové pravomoci zneužít k pojistnému podvodu. Nový zákon totiž podle nich platí zatím velmi krátce. „Zatím nelze upřesnit, zda pokusů o pojistný podvod přibylo. Více budeme vědět asi po třech měsících zkušeností,“ odhaduje Vích.
Nový zákon se neprojevuje jen v pojišťovnách, změny hlásí i sami policisté. „Ihned po Novém roce klesl počet výjezdů k nehodám o padesát procent,“ říká mluvčí pražské policie Ján Mikulovský. „Drobné nehody nám prakticky odpadly.“
Policie se ale všech případů drobných nehod nezbavila. Řidiči volají policistům většinou tehdy, pokud se nedohodnou na tom, kdo havárii způsobil. To jim ostatně radí i pojišťovny.
Změnu v zákoně si chválí asistenční služby Novinka potěšila i četné asistenční služby. Ty čekají zvýšený zájem řidičů. „Zatím nemáme vyšší počet výjezdů, je totiž poměrně slabý provoz. Ale větší počet zakázek očekáváme,“ říká Daniel Elstner z firmy Nehody hl. m. Praha. Podle něj totiž na dispečink této společnosti volají právě lidi, kteří si s nehodou nevědí rady. „Jsou to často ženy, které vůbec netuší, kam mají volat, co mají udělat či vyplnit. Natož aby dokázaly odhadnout škodu na svém voze. My jim se všemi těmito věcmi poradíme,“ říká Elstner. Jeho slova potvrzuje mluvčí Ústředního automotoklubu Pavel Kuchálik. „Nehodové služby mohou mít díky novému zákonu výrazně více zakázek,“ říká.
Na novinku už také reagují pojišťovny, které nabízejí své vlastní asistenční služby. První je v tomto ohledu Česká pojišťovna.
„Jestliže po nehodě vznikne klientovi nárok na poskytnutí asistenčních služeb, na vyžádání mu přivezeme k místu nehody i Euroformulář a v případě potřeby pomůžeme s jeho vyplněním,“ představuje novou službu ředitelka odboru pojištění vozidel České pojišťovny Šárka Dušková.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.