« Zpět

Řidiči, pozor na pokuty

| 3. prosince 2008 - 12:45 | Zprávy

Kdo nezaplatí povinné ručení i za nepojízdný vůz, může přijít o desetitisíce korun. Zaváhání na konci tohoto roku může stát majitele nepojištěného auta desetitisíce korun. A bude jedno, zda s vozem bez povinného ručení denně jezdí, nebo zda mu už roky rezne na dvoře.

Kdo nezaplatí povinné ručení i za nepojízdný vůz, může přijít o desetitisíce korun

Zaváhání na konci tohoto roku může stát majitele nepojištěného auta desetitisíce korun. A bude jedno, zda s vozem bez povinného ručení denně jezdí, nebo zda mu už roky rezne na dvoře. Každé vozidlo, které má registrační značku (dříve SPZ), musí totiž mít od Nového roku povinnou pojistku. Na ty, kdo toho nedbají, budou mít za měsíc pojišťovny bič - povinnost dodatečně platit za každý nepojištěný den 50 nebo 70 korun, záleží na objemu motoru.

Kdo nechá své auto „spát“ bez pojištění rok, bude dlužit až 25 tisíc korun. V kraji je registrováno zhruba 420 tisíc vozidel, desítky tisíc nemají podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) pojistku.
Doposud byla největší hrozbou pro neplatiče pojištění silniční kontrola, která ho mohla přijít až na čtyřicetitisícovou pokutu. Kdo nejezdil, nemohl být přistižen. To se nyní změní. „ČKP má informace o vlastnících nepojištěných vozidel. Hříšník dostane výzvu na zaplacení takzvaného příspěvku do garančního fondu pojišťoven. Pokud do 30 dní nezaplatí nebo nedoloží, že vozidlo neprovozoval v rozporu se zákonem, začne ČKP dluh vymáhat, v krajním případě to může skončit až žalobou u soudu a exekucí,“ uvedla Jana Čechová, mediální zástupkyně ČKP.
Noční můrou se nemusí stát jen stará polorozpadlá stodvacítka či žigulík. Šok může čekat i majitele malých motocyklů stojících někde v kůlně a zapomenutých od mládí. Za nepojištěný, byť nepojízdný a neodhlášený motocykl zaplatí majitel od ledna pojišťovnám 20 korun denně. Za rok to dělá 7 300 korun. V kraji je přitom evidováno přes 60 tisíc motocyklů.

Auta odhlašují stovky lidí

Na dopravní inspektoráty na radnicích nyní směřují denně stovky lidí s cílem odhlásit staré vozidlo. Část z nich dokonce neví, zda je na jejich jméno nějaké evidováno. Kdo netuší, jaká vozidla vlastně má, nebo která jsou na něj napsaná, může si zajít na úřad, kde požádá o výpis z registru. Stojí to pár korun, někde dokonce vůbec nic. Například v Chomutově určují výši poplatku podle počtu vozidel. „My to děláme pro lidi zadarmo, lidé to potřebují. Zájem o výpis nyní stoupl, ale nijak výrazně, za měsíc přijde tak možná 10 lidí. Je to hlavně tím, že dřív se o to nikdo nezajímal,“ řekl vedoucí lounského odboru motorových vozidel Radek Lávic.
Jestliže zájem o výpisy z registru vozidel stoupá zvolna, spousta dalších majitelů starých ojetin už začala jednat. Někteří dávají registrační značky svých starších a nepoužívaných vozidel do depozitu inspektorátu, mnozí je definitivně odhlašují z provozu. Před tím je musí podle zákona odevzdat na autovrakoviště. Provoz na nich stoupl za poslední dva měsíce několikanásobně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.