« Zpět

Řidiče čekají daně i pokuty

| 30. prosince 2008 - 12:28 | Zprávy

Méně časté volání policistů k dopravním nehodám, povinnost vozit s sebou takzvanou zelenou kartu, kterou řidič dokáže, že má uzavřené povinné ručení, a větší tresty pro motoristy, kteří za auto nebo motorku povinné ručení neplatí. To jsou novinky, které čekají motoristy od 1. ledna.

Navíc se budou muset naučit odhadovat i výši škody při dopravní nehodě a vyplňovat formulář

Bez policistů se u bouračky obejdeme častěji

Dopravní policii po Novém roce ubude práce. Řidiči je nebudou muset volat k nehodám bez zranění, kde škoda na autě nepřesáhne 100 tisíc korun. Teď je to o polovinu méně.
Pro motoristy to má několik výhod - už nebudou muset čekat často i desítky minut, až policisté k nehodě přijedou, vyhnou se trestným bodům a pokutě. Na druhou stranu musí zvládnout odhad, kolik případná oprava bude stát. To může být složité. Zrádné bývají hlavně drobné nehody, kdy se zdá, že škoda není zdaleka tak velká. Jenže později se ukáže, že skutečnost je jiná. „Třeba na Volkswagenu Passat jen oprava předku s rozbitými světly a chladičem vyjde na 150 tisíc korun,“ vypočítává karosář Rostislav Lhoták. „Když si někdo nebude jistý, je lepší policii vždy zavolat. Postih za to nehrozí. A to ani když se později ukáže, že škoda sto tisíc nepřesáhla,“ radí právník Tomáš Beran.
A co když to bude naopak? „Pokud se v servisu ukáže, že oprava vyjde na 150 tisíc korun, ale policisté na místě nehody nebyli, měl by majitel auta co nejdřív zavolat do pojišťovny a její likvidátor si vůz přijde prohlédnout,“ vysvětluje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Při nehodě vyplňte formulář

Novinkou pro řidiče, kteří policisty k bouračce nezavolají, je povinnost vyplnit záznam o nehodě. Ten pak předají pojišťovně viníka, z jehož povinného ručení se bude vyplácet škoda. Formulář rozdávají pojišťovny, lze si ho i stáhnout na internetové adrese www.idnes.cz/formularnehody. Pokud ho při nehodě nebudete mít, stačí zaznamenat účastníky, příčinu a následky nehody na libovolný list papíru. Důležité je, aby na něm bylo datum a podpisy obou řidičů. V lepším případě i dalších svědků.
Pojišťovna nejpozději do tří měsíců rozhodne o výplatě škody.
Nastat může i situace, že jeden z účastníků nehody odmítne na vyplnění formuláře spolupracovat nebo bude chtít od bouračky dokonce ujet. „V takovém případě si zapamatujte registrační značku a okamžitě volejte policii,“ radí Tomáš Beran. Policii je potřeba volat, i když má některý z řidičů podezření, že ten druhý je opilý nebo pod vlivem drog.

Bez povinného ručení pokuta

Bičem na neplatiče povinného ručení je nový sytém pokut. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) totiž počátkem ledna začne srovnávat evidenci vozidel s evidencemi smluv o povinném ručení. Jakmile zjistí, že vozidlu pojistka chybí, jeho majiteli pošle pokutu. První obálky s pokutami začnou podle výkonného ředitele ČKP Jakuba Hradce chodit na konci ledna.
Pokuty by mohly zasáhnout i majitele aut, kteří už vůz dávno nemají, ale nestihnou ho do konce roku odhlásit. Těm vyšly vstříc pojišťovny nabízející krátkodobé povinné ručení. Na měsíc vyjde na 100 korun.

Kolik se bude platit

Pokuta se bude navyšovat za každý den, kdy vozidlo nebude pojištěné -za osobní auto až 70 korun, za motorku až 30 korun denně. Platit se bude i za nepojištěné přívěsné vozíky a karavany. „Od chvíle, kdy majitel vozidla dostane výzvu k zaplacení, má na úhradu 30 dnů. Ve stejné lhůtě může doložit, že už auto neprovozuje. To jde tak, že nám pošle například doklad o ekologické likvidaci provedené před koncem roku 2008,“ uvedl Hradec. Pokud majitel auta na výzvu nezareaguje, ČKP bude poplatek vymáhat soudně, případně za pomoci exekutorů. Pozor: pokuta nenahrazuje povinné ručení. To si musí majitel auta uzavřít i tak.
Že povinné ručení máte, prokážete od 1. ledna při policejní kontrole jediným způsobem - předložením takzvané zelené karty, kterou pojišťovny dávají klientům při uzavření smlouvy. Novinkou je, že na kartě už nemusí být podpis. Pokud pojedete bez karty, můžete dostat pokutu až 30 tisíc korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.