« Zpět

Půjčky po záplavě. Jak na to?

| 2. července 2009 - 11:34 | Zprávy

Kdo má rozbořený dům, může získat i 150 tisíc, na zničený nábytek lidé dostanou až 30 tisíc korun. Desítky až stovky tisíc korun plánuje uvolnit ministerstvo pro místní rozvoj ve formě darů či půjček pro lidi postižené povodněmi.

Kdo má rozbořený dům, může získat i 150 tisíc, na zničený nábytek lidé dostanou až 30 tisíc korun

Desítky až stovky tisíc korun plánuje uvolnit ministerstvo pro místní rozvoj ve formě darů či půjček pro lidi postižené povodněmi. Mělo by jít jak o menší částky pro ty, kteří potřebují peníze co nejrychleji na nákup základních potravin nebo věcí, tak i o půjčky na opravy či stavby nových domů.

První peníze už také lidé dostávají od ministerstva práce a sociálních věcí a od pojišťoven. Některé z nich navíc mají pro oběti povodní i speciální nabídky, například příspěvky na náhradní ubytování pro ty, jenž nemohou ve svých zničených domovech bydlet.

Domácnosti, kterým velká voda dům zničila natolik, že ho musí zbourat, dostanou od ministerstva pro místní rozvoj až stopadesátitisícovou pomoc. Kromě toho si na stavbu nového domu či bytu mohou půjčit až osm set padesát tisíc v rámci zvýhodněného úvěru.
Ostatní vyplavení lidé mohou využít dalších připravených fondů. Komu voda poškodila majetek, může dostat příspěvek až třicet tisíc.

„Obyvatelé by se měli obrátit na linku 585 206 121, tedy olomoucké pracoviště Státního fondu rozvoje bydlení. Tam jim poradí na co mají nárok, jak postupovat a co doložit,“ říká mluvčí ministerstva Martin Ayrer. Ministerstvo také jedná o možnosti půjček až sto padesát tisíc na opravu poničeného bytu či domu, které by mohly využít nejen obyvatelé, ale i obce. Ty by navíc mohly získat peníze také z evropských programů. O půjčky usiluje Olomoucký kraj i obce – při minulých povodních se osvědčily. „Dostali jsme do rozpočtu peníze na zvláštní účet a z toho jsme řešili opravy postižených bytů, přičemž celkem šlo o několik milionů korun. Měli jsme s tím velmi dobré zkušenosti. Proto jsme nyní žádali premiéra i ministra, aby tuto možnost znovu zavedli. Potřebujeme, aby lidé dostali něco přes sto tisíc na to, aby mohli domy rychle opravit. Tyto půjčky byly bez papírování a s výhodným čtyřprocentním úrokem, což soukromé společnosti nenabídnou. A nestalo se, že by ty peníze někdo nevrátil,“ řekl starosta Bělotína Eduard Kavala. „Hlavní výhodou je rychlost. Lidé tu dají žádost, a my jim peníze pošleme na účet. Dalo se to vyřídit za pár minut.“

Lidem v nouzi poskytuje peníze také ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím pověřených obcí. „Obětem živelné pohromy, například právě povodní, umožňuje zákon o pomoci v hmotné nouzi poskytnout mimořádnou okamžitou pomoc. Její výše se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a dalším okolnostem, a může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima jednotlivce, tedy až 46 890 korun,“ přiblížil mluvčí krajského úřadu Ivo Heger. Tyto peníze už se v postižených místech vyplácí.

V obcích naplno pracují také pracovníci pojišťoven. „V současné době jsou klientům vypláceny zálohy, protože definitivní škody se stále ještě prohlížejí a sčítají. Není to jednoduché, neboť jsou často rozsáhlé, a tak trvá ověření a sepsání i několik hodin,“ uvedla Dagmar Koutská z České pojišťovny. Ta lidem nabízí příspěvky na náhradní ubytování, pokud se jejich dům stal po povodni neobyvatelný, nebo zajišťuje jednorázové fotoaparáty těm, kteří nemohou pořídit dokumentaci škod, ale chtějí je už začít odstraňovat. “Kromě toho jsme posílili týmy likvidátorů a techniků o kolegy z nepostižených oblastí. Všichni budou pracovat i o víkendu a o svátcích,“ dodala Koutská. Denně vyřizují škody například i pracovníci pojišťovny Kooperativa. „V obzvlášť citlivých případech navíc vyplácíme zálohy v hotovosti,“ řekl Oldřich Horák, ředitel Centra likvidace pojistných událostí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.