« Zpět

Půjčky komukoliv od kohokoliv

| 19. listopadu 2008 - 12:25 | Zprávy

Jakkoli se může zdát, že banky neříkají v reklamách na půjčky svým klientům úplně vše, nesrovnatelně větší nebezpečí informačního deficitu představují nebankovní společnosti a různé firmy poskytující úvěry tak trochu komukoli. Ty nepodléhají dohledu České národní banky, ale velmi zaneprázdněné instituci s širokým polem působnosti, České obchodní inspekci.

Ke slibům hotovosti do několika minut a „zcela bez poplatků“ proto přistupujte obezřetně.

Banky znají své klienty a jsou schopny posoudit reálnost bezproblémového splácení. Ty, u kterých naleznou údaje v bankovních registrech neplatičů nebo ty s příliš nízkou bonitou, odmítají. Do hry potom vstupují úvěrové společnosti, které slibují půjčky i nízkopříjmovým občanům, a dokonce i lidem bez zaměstnání. Na jejich stránkách se setkáváte s prohlášením, že registr dlužníků jim je lhostejný a že na půjčku dosáhne opravdu kdokoli. Ovšem otázka je, kolik za tuto komfortní nenáročnost zaplatíte. Podívejme se na několik společností, o nichž jste již asi slyšeli.

Provident Financial

O společnosti Provident Financial se v médiích často mluvilo jako o rekordmanovi ve výši RPSN. Také byla často kritizována za to, že své klienty předem neinformuje o podmínkách úvěru. První bod stále platí, v druhém se společnost polepšila. Na webových stránkách se dozvíte, že „Půjčky Provident jsou řešením pro ty, kteří nepotřebují vysokou částku, nýbrž peníze ihned a banka jim půjčku neposkytne (vyřízení půjčky trvá v bance příliš dlouho nebo jsou její podmínky pro žadatele nedosažitelné).“ Horní hranice úvěru je 50 tisíc korun, zatímco u bank se jedná běžně o 300 až 500 tisíc. Na kalkulačce po zadání požadovaného obnosu zjistíte výši RPSN, měsíční splátky i celkové částky, kterou společnosti zpět zaplatíte. Splátky jsou zde týdenní. V případě půjčky 30 tisíc Kč, které splatíte za 40 týdnů, činí RPSN 294,10 % a celkem zaplatíte 49 200 Kč. To znamená, že třicet tisíc přeplatíte během nějakých deseti měsíců o bezmála dvacet tisíc korun. RPSN u menších půjček na kratší dobu dosahuje u Provident Financial 400 %.

Profi Credit Czech

Daleko méně informací nabízí na svých stránkách společnost Profi Credit, tedy bývalý Profireal. V sekci Produkty můžete akorát vyplnit žádost o půjčku s tím, že budete následně kontaktováni, aniž byste znali podmínky takového úvěru.
V slibně znějících Úvěrových podmínkách naleznete skutečně odrazující text, ze kterého pro ilustraci cituji pasáž Maximální výše úvěru, úročení úvěru a RPSN: „Aktuální hodnota RPSN odpovídající poskytnutému úvěru bude obsažena v DO dle čl. 2., odst. 2.5. SU, a její výše se bude vždy pohybovat v rozmezí 0 % až 200 %.“ V podobném duchu jsou psány celé podmínky. Cofidis Velkou kampaní doprovází své půjčky společnost Cofidis, která nabízí úvěry on-line a po telefonu jak jinak než bez poplatků. I zde tedy platí, že k orientaci ohledně výhodnosti úvěru slouží RPSN a údaj o celkové částce, kterou společnosti za půjčku zaplatíte. V případě úvěru na 30 tisíc Kč splatného za deset měsíců nabízí RPSN 32 %, celkově přeplatíte necelé tři tisíce korun, tedy cca desetinu. Rozdíl oproti nabídce společnosti Provident Financial je tedy markantní. Nikde ovšem nestojí, že by se jednalo o sazbu garantovanou pro všechny.

Zásady pro půjčování
1. Informujte se o výši RPSN.
2. Chtějte přesně spočítat, kolik celkem přeplatíte ve srovnání s půjčenou částkou.
3. Požadujte pokyny stanovující termín pravidelných splátek, jejich výši a informaci o možných způsobech placení. 4. Než podepíšete smlouvu, chtějte vždy vědět, jaký bude postup v případě prodlení se splátkami. Pozor na rozhodčí položky ve smlouvě apod.
5. Jakkoli vás mohou dlouhé smluvní podmínky psané drobným písmem odrazovat, vždy si je přečtěte. Vyhnete se tak situacím, kdy budete zaskočeni postupem věřitele, který ovšem bude v souladu s vámi odsouhlasenými podmínkami.
6. Vždy když budete mít problém se splácením, obraťte se okamžitě na věřitele a nečekejte, až vám exekutor zaťuká na dveře.
7. Zeptejte se na možnost předčasného splacení úvěru.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.