« Zpět

Půjčku v bance vyřídíte do týdne

| 9. prosince 2008 - 12:46 | Zprávy

Potřebujete nové stroje, rozšířit firmu či peníze na zahájení podnikání? Všem podnikatelům, ať už jsou to živnostníci, drobní, malí, střední podnikatelé či velké firmy, nabízejí banky řadu půjček. Určitá specifika mají vybrané profese, třeba lékaři či advokáti, kterým nabízejí některé ústavy (například GE Money Bank, ČSOB či UniCredit) výhodnější běžné účty i půjčky...

Potřebujete nové stroje, rozšířit firmu či peníze na zahájení podnikání? Všem podnikatelům, ať už jsou to živnostníci, drobní, malí, střední podnikatelé či velké firmy, nabízejí banky řadu půjček.
Určitá specifika mají vybrané profese, třeba lékaři či advokáti, kterým nabízejí některé ústavy (například GE Money Bank, ČSOB či UniCredit) výhodnější běžné účty i půjčky.

Na drobné podnikatele a živnostníky se zatím zaměřují především mBank, Poštovní spořitelna a LBBW Bank CZ.
V bankách poradí i s čerpáním dotací z Evropských fondů a pomohou i úvěr zajistit, například v České spořitelně, ČSOB či Komerční bance.
Kolik půjčí...
Kolik peněz banky půjčí, závisí především na druhu úvěru a jak velká jste firma. Většinou rozlišují podle velikosti ročního obratu, do 30 milionů patří obecně malí a střední podnikatelé.
Nejvyužívanější půjčkou je povolené přečerpání běžného účtu, kontokorent a kreditní karta. Jde většinou o statisíce korun až jednotky milionů. Peníze takto získané lze použít na cokoliv, co se týká podnikání.
Více peněz mohou podnikatelé získat v případě, že prokážou účelovost, nejvyšší úvěry navíc vyžadují zástavu a spoluúčast. To znamená, že čerpáte peníze přímo na konkrétní zařízení či na koupi nemovitosti, kterou pak ručíte. Zároveň k vyřízení úvěru musíte mít určitá procenta vlastních peněz z plánovaného objemu půjčky (10 až 30 %). ... a co za to Peníze však nedostanete zadarmo. Zatímco vyřízení a schválení kontokorentního úvěru či kreditní karty většinou nic nestojí, u provozních a investičních půjček zaplatíte zpravidla 0,3 až 1 procento z půjčené částky a navíc se připravte na pravidelný měsíční poplatek za správu účtu. Ten se pohybuje od od 100 do 500 korun.
Úroky se většinou stanovují individuálně, pohybují se od 7 do 12 procent u klasických úvěrů, zhruba o pět až deset procent víc vás čeká na úrocích z kreditních karet a přečerpání účtu.
I to, dokdy je nutné půjčku zaplatit, banky určují individuálně, jen pro orientaci například ČSOB nabízí Malý úvěr pro podnikatele s maximální splatností 15 roků, Komerční banka půjčí milion korun se splatností až pět let a fixním úrokem 11,5 procenta.
Co je třeba doložit a jak dlouho vyřízení trvá
Nejsnáze si budou v bance vyřizovat půjčku ti, kteří v ní mají alespoň půl roku podnikatelské konto. K uzavření smlouvy o úvěru pak většinou stačí jen občanský průkaz a doklad opravňující k podnikání (živnostenský list, výpis z živnostenského nebo obchodního rejstříku).
Kdo nemá v bance vedený účet, musí kromě výše uvedeného předložit zpravidla až dvě daňová přiznání, finanční výkazy a někde i doklad, že nedluží finančnímu úřadu ani správě sociálního zabezpečení.
Bonitu klientů posuzují všechny banky individuálně, podnikatel by měl prokázat, že je schopný úvěr splatit, nesmí být také jako neplatič uveden v některém z úvěrových registrů.
Pokud vše projde, můžete se dočkat peněz ještě ten samý den, ale většinou se úvěry pro malé podnikatele vyřizují do týdne. Je-li dokladů potřeba předložit víc, trvá vyřízení několik týdnů.

Nejlepší podmínky úvěru většinou dostanete v bance, kde máte vedený svůj běžný podnikatelský účet.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.