« Zpět

První mobilní telefon? Nejčastěji v osmi letech

| 25. září 2014 - 11:37 | Zprávy

První mobilní telefon dostávají děti nejčastěji v osmi letech věku. Více než polovina dětské populace získá přístroj na volání ještě na prvním stupni základní školy. Předškolákům, kteří neumí číst, pořizují rodiče mobilní telefony jen výjimečně. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro Cetelem v září letošního roku realizovala agentura Stem/Mark.*

Z těch dětí, které mají mobilní telefon, vlastní dvě třetiny chytrý telefon. U těch, které docházejí do tříd prvního stupně základní školy, ho má více než polovina. V pozdějším věku ho vlastní už téměř tři čtvrtiny. Více než třetina rodičů také přiznala, že jejich dítě vlastní lepší mobilní telefon než oni, dalších 32 procent uvedlo, že přístroj jejich potomka je srovnatelný s jejich vlastním. Lepší telefon než rodiče tak má například každé čtvrté dítě vybavené mobilním telefonem na prvním stupni základní školy.
 
Téměř každý osmý rodič se kvůli telefonnímu přístroji pro potomka musel uskrovnit. Šetřit na sobě jen proto, aby dítě mělo mobilní telefon, by byla ochotná i další necelá třetina rodičů. Většina rodičů (57 procent) by však dítěti mobilní telefon za každou cenu nepořídila.
 
Nejčastějším důvodem, proč rodiče dětem telefony pořizují, je možnost kdykoli se s nimi spojit a také je lépe kontrolovat. To, aby nezaostávalo za dětmi v kolektivu, je důvodem pro devět procent rodičů. 14 procent přiznává, že podlehlo prosbám a naléhání potomka a 15 procent chtělo, aby se dítě naučilo zacházet s technologiemi.
 
Většina dětí dostala přístroj nový (53 procent), dalších 30 procent ho zdědilo po jiném členu rodiny. Od prarodičů má mobilní telefon šest procent dětské populace. Pět procent dětí si přístroj pořídilo z kapesného nebo brigády a čtyřem procentům koupili rodiče telefon v bazaru.
*511 respondentů, kteří mají děti ve věku do 18 let
 
Procento dětí, které získají telefon na prvním stupni základní školy:
  • 6 let – 6 %
  • 7 let – 12 %
  • 8 let – 17 %
  • 9 let – 13 %
  • 10 let – 10 %
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.