« Zpět

Průzkum potvrdil, že Češi se zbytečně připravují o možnost vyššího zisku ze svých investic. Mají málo informací a investiční rady a tipy nehledají vždy na správných místech.

| 13. listopadu 2013 - 13:16 | Zprávy

Podle aktuálního exkluzivního průzkumu realizovaného pro Citibank Europe plc, který se zaměřil na chování Čechů při investování či zhodnocování svých finančních prostředků, se nejvíce českých investorů radí o vhodných možnostech investování svých peněz s osobním bankéřem (35,7 %).

Na doporučení osobního bankéře spoléhají více ženy. U žen, které pravidelně investují, dosahuje toto číslo dokonce 44,5 %. Téměř čtvrtina investujících (23,8 %) spoléhá na doporučení svých známých a více než pětina investorů (21,8 %) hledá tipy na investiční příležitosti v médiích. Pro muže jsou média zdrojem inspirace více než dvakrát častěji než pro ženy. Na reklamní sdělení finančních institucí dá pouhých 7,9 % českých investorů.
 
Češi si oblíbili schůzky s bankéřem mimo banku
Průzkum ukázal, že 38,5 % investorů řeší své konkrétní investice osobně v bance, avšak téměř třetina (32,1 %) již prostřednictvím internetového bankovnictví. Téměř každý sedmý investor (14,7 %) využívá možnosti schůzky s bankéřem, avšak mimo pobočku banky, a raději tak volí jiné místo dle své individuální preference a potřeby. Zajímavostí je, že 10 % dotázaných není s dosavadním způsobem a formou řešení svých investic spokojeno a upřednostňovali by jiné místo než bankovní pobočku, přičemž téměř polovina z nich uvádí, že jim v současnosti banka jinou, pro ně vyhovující možnost, nenabízí.
 
„Možnost sejít se s bankéřem na klientem určeném místě a v čase, který je pro něj vyhovující, je u klientů Citibank velmi žádaná a my ji nabízíme. V současné době ji využívá přibližně 55 % našich klientů, kteří se Citibank investují,“ říká Veronika Špaňárová, ředitelka retailového bankovnictví Citibank a dodává: „Každému investorovi doporučujeme poradit se o svých možnostech v oblasti investování s profesionálem. Zkušený investiční bankéř sestaví potenciálnímu investorovi jeho investiční profil, ale zároveň mu také poskytne cenné rady a doporučení týkající se pro něj nejvhodnějšího typu investice. Taková konzultace je nejen v případě vyšších investic nenahraditelná“
 
Představy Čechů o možnostech investování jsou často zkreslené a neúplné
Téměř pětina (19,4 %) respondentů uvedla, že své peníze neinvestuje, protože nemá o dostupných možnostech investování dostatek informací. 10,3 % respondentů neinvestuje z důvodů možného rizika ztráty investovaných peněz. Neúplné či zkreslené informace mají Češi také v souvislosti s částkou potřebnou k investování. Více než pětina respondentů (21,3 %) se domnívá, že minimální výše volných finančních prostředků nutných pro investování je minimálně 300 000 Kč. 5,1 % respondentů uvedlo dokonce částku 1 000 000 Kč a více.
 
„Tyto výsledky potvrzují, že mnoho Čechů stále nemá o investování a jeho možnostech dostatečné a korektní informace, i proto je mnoho lidí v investicích zbytečně příliš zdrženlivých,“ doplňuje k průzkumu Veronika Špaňárová, a dodává: „Vhodně diverzifikované portfolio sestavené s pomocí investičního bankéře může lidem přinést často velmi zajímavé výnosy. Citibank navíc nabízí možnost investování již od částky 500 Kč měsíčně. V případě prémiových devizových produktů lze investovat již od 100 000 Kč, přičemž délka splatnosti se u tohoto produktu pohybuje od jednoho týdne do tří měsíců.“
 
V prémiových devizových produktech zobchodovali klienti Citibank za rok od spuštění v loňském srpnu již přes 6 mld. Kč a zájem o tento druh investice roste geometrickou řadou.
 
Průzkum byl realizován v září 2013 metodou online dotazování (Instant Research společnosti IPSOS) na reprezentativním vzorku 500 respondentů z dospělé populace ČR.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.