« Zpět

Proti škodám se pojistěte

| 21. ledna 2009 - 12:51 | Zprávy

Pokud mrazivé počasí zanechalo trvalé následky na domě nebo v interiéru bytu, můžete od pojišťovny žádat náhradu škody - tedy pokud máte sjednané pojištění domácnosti nebo nemovitosti. To v sobě zahrnuje i pojistku proti škodám způsobeným mrazem a sněhem.

„Jste pojištěni proti sesuvu nebo zřícení laviny, škodě způsobené tíhou sněhu či námrazy a zamrznutí vody ve vodovodních a topných systémech,“ vyjmenovává Marek Vích z Kooperativy. Podle Dagmar Koutské z České pojišťovny se pojištění nevztahuje - tedy pokud není ve smlouvě ujednáno jinak - na poškození kotlů ústředního či etážového topení, bojlerů a venkovních bazénů.
„Pojišťovny někdy odmítají uhradit škody kvůli vědomé či hrubé nedbalosti klientů, kteří tak porušují pojistnou smlouvu. Když třeba v nepoužívaném domě nevypustí vodu z topení či vodovodu,“ říká Ivan Špirakus z Asociace českých pojišťovacích makléřů. Dodává, že je třeba věnovat pozornost podmínkám pojistného plnění - v nich bývá třeba uvedeno, že za škody způsobené tíhou sněhu a námrazy se nepovažuje působení rozpínavosti ledu a prosakování tajícího sněhu či ledu. „Omezení je více a podmínky pojišťoven se liší, proto se předem ptejte, co všechno je z pojištění vyloučeno,“ radí Špirakus.
Pokud se nějaká havárie stane, ihned zavolejte do pojišťovny. Operátorky vám dají instrukce, jak postupovat, případně k vám vyšlou technika. „Důležité je vše zdokumentovat - na fotografiích, videu či v zápisu se svědky,“ upozorňuje Ivan Špirakus.

Kolik zaplatíte

„Pojištění nemovitosti za milion korun, která není v záplavové oblasti, přijde asi na tisíc korun ročně,“ uvádí příklad Marek Vích a dodává, že za pojištění domácnosti s hodnotou 300 tisíc korun mimo záplavovou zónu platí klient Kooperativy orientačně 800 korun ročně. „Přízemní rodinný dům o výměře 100 metrů čtverečních a hodnotě dva miliony korun pojistíme za dva tisíce korun ročně,“ počítá Dagmar Koutská z České pojišťovny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.