« Zpět

Projekty programu Zelená úsporám lze doplnit úvěry

| 1. července 2009 - 12:28 | Zprávy

Státní dotační program, zaměřený na ekologické přístupy v řešení bydlení, slibuje, že jen letos na tyto účely vynaloží deset miliard korun. Jak vidíte jeho význam pro financování bytových potřeb? Na tuto a další otázky související s programem Zelená úsporám odpovídá ČLEN PŘEDSTAVENSTVA MODRÉ PYRAMIDY STAVEBNÍ SPOŘITELNY MIROSLAV HIRŠL.

ČLEN PŘEDSTAVENSTVA MODRÉ PYRAMIDY STAVEBNÍ SPOŘITELNY MIROSLAV HIRŠL:

* * Státní dotační program zaměřený na ekologické přístupy v řešení bydlení, slibuje, že jen letos na tyto účely vynaloží deset miliard korun. Jak vidíte jeho význam pro financování bytových potřeb?

Pokud to řeknu velmi jednoduše – snad každý z nás by chtěl bydlet co nejlépe a za energie platit co nejméně. A pro splnění těchto požadavků jsou potřeba finance. Nyní se díky programu Zelená úsporám a možnosti získat dotaci pro vybrané ekologické přístupy otevírá prostor těm, kteří se chtějí vydat cestou úspor. Dotace však v principu vždy pokrývají pouze část vynaložených nákladů, a ne každý dokáže pokrýt zbytek z vlastních úspor.

* * Co mají tito lidé dělat?

V Modré pyramidě máme s financováním bydlení dlouholeté zkušenosti a jsme připraveni pomoci i těm klientům, kteří dostatek vlastních zdrojů v daném okamžiku nemají. Tím opět rozšíříme počet zájemců, kteří mohou reálně dotaci získat, a podpoříme tak kroky, které vedou k úsporám a k využívání obnovitelných zdrojů energií. Podporu státu v této oblasti považujeme za velmi důležitou a rozhodně ji vítáme.

* * Jak se vůbec na tomto programu podílí vaše stavební spořitelna?

Společně s Komerční bankou jsme uspěli ve výběrovém řízení pro realizaci procesu distribuce dotací v programu Zelená úsporám. Budeme společně zajišťovat distribuci základních informací žadatelům o dotace, sběr jejich žádostí, KB pak navíc zpracování a výplatu dotace. Zájemce o dotaci se tedy může obrátit na některou z poboček KB, ale také na celkem 176 poradenských center Modré pyramidy, kde získá základní informace o programu a může zde žádost o dotaci také odevzdat.

* * Co můžete zájemcům o dotace nabídnout navíc?

Máme velkou výhodu v podobě naší mobilní sítě profesionálních poradců. Ti budou také aktivně působit v terénu, radit klientům přímo doma, pořádat informativní schůzky či konference za účasti odborníků na úspory energií. A to i v menších městech a na vesnicích. Můžeme tak sehrát významnou roli ve zvýšení informovanosti, a díky kombinaci s našimi produkty i reálně rozšířit počet žadatelů o dotaci.

* * Co od vás může zájemce o dotační program čekat?

Určitě doporučujeme zájemcům, aby se na naše poradce obrátili již ve chvíli, kdy uvažují o využití programu, o možnostech snížení energetické náročnosti jejich rodinného domku. Tedy například o zateplení, o výměně oken, o využití obnovitelných zdrojů energií a podobně. Naši poradci jim poskytnou informace, doporučí příslušné odkazy na webové stránky programu, ale zároveň také poradí v těch nejdůležitějších bodech. Při přebírání žádosti ji také formálně zkontrolují. O tom, že byla žádost přijata Státním fondem životního prostředí, bude zájemce písemně informovat Komerční banka, která administraci žádostí provádí.

* * Zapojení do programu ovšem vyžaduje počáteční vlastní investice a státní peníze získá žadatel až po dokončení projektu. Co mají, podle vás, dělat lidé, kteří takové prostředky na tyto počáteční investice řádově ve statisících korun nyní nemají?

V takových případech jsme připraveni nabídnout na financování dotovaných projektů naše tradiční úvěrové produkty, avšak za výrazně zvýhodněných podmínek. Nyní uvádíme do naší produktové nabídky řadu tzv. „zelených úvěrů“, které jsou šité na míru žadatelům o dotaze. Jde především o náš Hypoúvěr či novinku minulého roku – Rychloúvěr, stejně tak se však „zazelenaly“ i klasické překlenovací úvěry. Tyto produkty jsou vhodné pro jednotlivce, k využití pro rodinné domky a byty. Máme však také zajímavou nabídku pro bytové domy, tedy pro bytová družstva a společenství vlastníků, a to v podobě našeho Renoúvěru Multi.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.