« Zpět

Přijímání zákonných peněz a výměna poškozených bankovek

| 28. ledna 2014 - 12:18 | Zprávy

Každý je povinen bez omezení přijímat tuzemské bankovky a mince. Příjem tuzemských bankovek a mincí je možné odmítnout, pokud byly Českou národní bankou (ČNB) prohlášené za neplatné. Takovéto bankovky a mince jsou ovšem povinny přijímat obchodní banky, ovšem jenom do té doby, dokud neuplynula doba stanovená ČNB, po kterou je povinna provádět jejich výměnu (doba prekluze). Každý (s výjimkou ČNB a obchodních bank) je oprávněn odmítnout také přijetí více než padesáti tuzemských mincí v jedné platbě.

ČNB a obchodní mince vyměňují 
  • tuzemské bankovky a mince za tuzemské bankovky a mince jiných nominálních hodnot,
  • tuzemské bankovky a mince opotřebované oběhem nebo běžně poškozené za bankovky a mince, vhodné pro další oběh,
  • tuzemské bankovky a mince, prohlášené ČNB za neplatné, za platné tuzemské bankovky a mince, pokud neuplynula doba jejich prekluze (stanovená ČNB),
  • pamětní mince za tuzemské bankovky nebo mince, které nejsou pamětními mincemi.
Bankovka opotřebovaná oběhem je celá a celistvá bankovka, která je odřená, zašpiněná nebo pomačkaná.
 
Nestandardně poškozená je taková bankovka, 
  • jejíž obrazec je nečitelný, deformovaný nebo proděravělý, 
  • která je ohořelá nebo zetlelá,
  • která je pospaná, pomalovaná, přetištěná, potištěná, obarvená, odbarvená nebo poškozená biologickým nebo jiným materiálem, pokud nejde o nepatrná poškození, která nebrání dalšímu oběhu, 
  • bankovka, skládající se z více než dvou částí.
Běžně poškozená je taková bankovka, která je poškozena jinak než nestandardně. Mince opotřebovaná oběhem je taková mince, která je odřená nebo zašpiněná.
 
Nestandardně poškozená mince je taková mince, 
  • jejíž obrazec nebo reliéf je nečitelný, 
  • jejíž tvar je deformovaný,
  • je nastřižená či proděravělá,
  • která je vyrobená z více částí, 
  • jejíž jednotlivé části jsou odděleny,
  • která je podélně rozštěpená v hraně na část s lícní a na část s rubovou stranou.
Běžně poškozená je taková mince, která je poškozená jinak než nestandardně. V této souvislosti je nutné upozornit na zákon  č.254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č.337/1992 Sb. o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon určuje, kdy jsou právnické i fyzické osoby povinny provést platbu bezhotovostním převodem. Za platbu v hotovosti se pro potřeby tohoto zákona považuje i platba vysoce hodnotnými komoditami, jako jsou např. zlato či stříbro nebo drahé kameny.
 
Za platbu se pro účely tohoto zákona nepovažuje 
  • vklad peněžních prostředků v hotovosti na vlastní účet nebo 
  • vklad hotovosti na cizí účet u peněžního ústavu nebo 
  • výběr finančních prostředků z bankovního účtu.
Platbu, jejíž výše přesahuje 15.000,- euro (resp. její protihodnotu v jiné měně, např. v českých korunách), je nutno provést vždy bezhotovostním převodem. 
Platba v českých korunách nebo v jakékoli cizí měně se přepočte na měnu euro kurzem devizového trhu, vyhlášeným Českou národní bankou a platným ke dni provedení této transakce. Do uvedené částky jsou započítávány všechny platby v českých korunách i v cizí měně, provedené týmž plátcem témuž příjemci v průběhu jednoho kalendářního dne.
 
Poškozené české bankovky a mince vyměňují obchodní banky, které působí na území ČR a Česká národní banka. Poškozené bankovky cizích měn vyměňují centrální banky příslušných zemí v souladu s platnými právními předpisy těchto zemí. Některé obchodní banky, které působí v ČR, vykupují poškozené bankovky cizí měny za poplatek podle svého sazebníku. Poškozené bankovky společné evropské měny euro vyměňují národní centrální banky jednotlivých členských zemí Evropské měnové unie.
 
Každý z nás se může setkat s tím, že se mu někdo pokusí zaplatit neplatnými penězi, a to nejenom cizích měn, ale také neplatnými českými korunami. Účelem následujících řádků je poradit Vám, jak nenaletět padělatelům. Padělané peníze jsou jakékoli reprodukce nebo kopie platných peněz (tedy bankovek i mincí, příp. i státovek), vyrobené za účelem jejich udání do peněžního oběhu místo pravých peněz. Padělky jsou rozdělovány dle svojí kvality do 5 kategorií. Napodobeniny peněz  jsou vyráběné za jiným účelem než je jejich udání do peněžního oběhu místo pravých peněz - může se jednat např. o filmové, resp.divadelní rekvizity nebo o reklamní předměty. Podmínky tvorby a používání napodobenin platných peněz jsou stanovovány ČNB.
 
Pozměněné peníze jsou jakékoli platné peníze (tedy bankovky a mince, příp. také státovky), upravené za účelem jejich udání do peněžního oběhu jako peněz vyšší hodnoty. Jejich pozměnění obvykle spočívá grafické úpravě hodnot. V praxi se lze nejčastěji setkat s tím, že na platné bankovky je připsána k číselnému označení její nominální hodnoty „nula“, resp. u mincí dochází k mechanické úpravě jejich technických parametrů. Při převzetí bankovky ji nejprve otestujte hmatem – je totiž velmi obtížné neoprávněně získat nebo vyrobit pravý bankovkový papír. Pokud máte jakékoli podezření, prohlédněte si bankovku proti světlu a zkontrolujte její ochranné prvky, např. vodoznak. Přehled ochranných prvků našich bankovek naleznete na www.cnb.cz , konkrétně v části bankovky a mince.
 
Nejjednodušším bezpečnostním opatřením je znalost našich bankovek a jejich kontrola pomocí obyčejného prohlížení. Doporučuji Vám proto „optickou“ kontrolu všech prvků bankovek, např. obrázků, textů či barvy. Možná se budete divit, ale v Německu bylo úspěšně placeno i neexistujícími eurovými nominály 75, 600 či 1000 euro. Pokud už nedopatřením přijmete neplatné bankovky, musíte je bez náhrady odevzdat. Sice tak přijdete o peníze, ale rozhodně se tak nevystavíte riziku stíhání za „penězokazectví“ jako v případě, že se rozhodnete jimi zaplatit s heslem „ať tu škodu nese někdo jiný“.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dobrý den, před 1,5 rokem jsem před plánovanou návštevou Londýna koupila ve směnárně 200 britských liber, které mi byly vyplaceny ve 20 GBP bankovkách. Poté se díky covidu svět uzavřel a peníze jsem neupotřebila. Nyní jsem se dozvěděla, že tyto 20librovky již neplatí. Mám tedy dotaz : je nějaká cesta, která by umožnila tyto peníze zhodnotit? Děkuji