« Zpět

Příjem v době nemoci zvyšuje pojištění

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy

Splácíte úvěr, máte vysoký nájem a bojíte se onemocnět, protože byste to finančně nezvládli? Proti výpadku způsobenému nízkou nemocenskou se můžete pojistit. Zájem o pojištění proti výpadku mzdy v době nemoci stoupá. Mezi pojištěnými převažují muži, kteří hodně vydělávají...

Zájem o pojištění proti výpadku mzdy v době nemoci stoupá * Mezi pojištěnými převažují muži, kteří hodně vydělávají

Splácíte úvěr, máte vysoký nájem a bojíte se onemocnět, protože byste to finančně nezvládli? Proti výpadku způsobenému nízkou nemocenskou se můžete i pojistit. Využít přitom lze pojištění denních dávek při pobytu v nemocnici a pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti.

"Zdaleka se už přitom nejedná o okrajové produkty pro úzkou cílovou skupinu jako kdysi," říká Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA. O pojištění se zajímá čím dál více klientů. Například UNIQA zaznamenala tento rok nárůst nových klientů o 22 procent, Česká pojišťovna o 40 a Kooperativa o 10 procent. Podobně jsou na tom i ostatní pojišťovny. Zvýšený zájem přitom přičítají zavedení poplatků ve zdravotnictví, ke kterému letos došlo.
Navzdory tomu se nejedná o produkt pro všechny. Tomu odpovídá i složení pojištěných. "Dříve se pojišťovali nejlépe vydělávající manažeři, dnes přibývají i příjmově lehce nadprůměrní klienti," říká Eva Svobodová. Věkově se přitom pojištění nejčastěji pohybují mezi 30 až 40 lety. Ve většině případů jde o živitele rodin. "Ze 75 procent se jedná muže, kteří mají rodinu," říká Marek Vích z pojišťovny Kooperativa. Většinou přitom splácejí závazky v podobě hypotéky nebo jiného úvěru.
Žádanějším z obou produktů přitom bývá pojištění pobytu v nemocnici. Je to jeho větší dostupností a tím, že se lidé pobytu v nemocnici více obávají než běžné pracovní neschopnosti. Pojištění se vztahuje ve většině případů i na malé děti. V případě vydělávajících osob přitom není většinou nutné prokazovat výši příjmů, jako to bývá u druhého typu pojištění.

Pojištění za stovky i tisíce

Pojistné proti ušlé mzdě v době nemoci se pohybuje na stokorunách ročně. U pojištění pracovní neschopnosti to bývají tisícikoruny. Denní částka, kterou pak vyplácí pojišťovna, v obou případech začíná na padesáti korunách a končí na dvou tisících.
Pojištěný přitom může dávky využít podle svého uvážení, tedy na úhradu nemocničního poplatku, nadstandardního pokoje nebo i na kompenzaci ztráty příjmů. Pojišťovna využití proplacených peněz nezkoumá. Pojištění pro případ hospitalizace i proti výpadku mzdy v době nemoci se vztahují jak na nemoc, tak na úraz. V některých případech i na těhotenství. Zde ovšem záleží na pojišťovně. Také proplácená doba hospitalizace se může lišit. Zatímco u nemoci může být proplaceno dlouhodobé léčení, u problémového těhotenství nemusí pojištěná žena dostat nic. V případě pojištění proti pracovní neschopnosti je pak nutné počítat s tím, že začíná až po několika dnech, kdy jste nemocní.

Pozor na výjimky

Pokud se pro pojištění rozhodnete, musíte se podrobit zdravotní prohlídce, pojišťovna může po vás žádat zdravotní zprávu.
Na některé nemoci vás pak nemusí pojistit vůbec. Například u alkoholismu, psychických a nervových onemocnění, roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy či cukrovky na inzulinu. Když ovšem začnete trpět některými z těchto chorob teprve po uzavření smlouvy, je to standardní pojistná událost. Pojišťovna tedy uhradí případnou hospitalizaci či ušlou mzdu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.