« Zpět

Přibývá lidí, kteří nemohou splácet úvěry

| 27. dubna 2009 - 12:01 | Zprávy

Pracovníci sociálních poraden se v současnosti potýkají se stále větším počtem lidí, kteří přišli v poslední době o práci a nemohou splácet takzvané spotřebitelské úvěry či hypotéky. Patří mezi ně často lidé, kteří si vzali více úvěrů na zařízení domácností.


Pomoc lidem v nouzi nabízejí poradny Rady, jak v tíživé situaci postupovat, poskytuje například bezplatně obecně prospěšná společnost Poradna při finanční tísni. Její odborníci v pondělí v Hradci Králové vysvětlovali obětem zadlužování a sociálním pracovníkům na Královéhradecku, jak pomáhat zadluženým lidem, kteří u nich hledají pomoc.
Pracovníci poradny uvedli, že se na ně často obracejí lidé, kteří si například vzali u banky úvěr s desetiletou dobou splatnosti a nyní po třech letech přišli o práci. V takových případech radí pracovníci poradny především stále komunikovat s věřiteli, tedy s bankou či firmou, která poskytla nešťastníkovi úvěr.
„Lidé by měli přebírat všechny obsílky, posílat jako projev vůle alespoň nějakou část měsíční splátky a snažit se především dohodnout s věřitelem například změnu splátkového kalendáře,“ řekla pracovnice Poradny při finanční tísni Monika Hrabáková. Dodala, že lidé, kteří mají desetiletý úvěr a tři roky spláceli, mohou například požádat věřitele o to, aby jim zbytek opět rozpočítal na deset let. V situaci, kdy už na scénu neplatičů vejde exekutor a začne tvrdě zabavovat majetek, by se měli snažit dlužníci s vedením exekutorské firmy domluvit. „Dnes často exekutoři zabavené věci neprodávají. Jen je polepí papíry, protože dražby se jim příliš nevyplatí a nedostanou z nich tolik, aby zaplatili dlužnou částku. Proto s nimi lze jednat,“ radí odbornice.
S exekutory se pokuste jednat
Upozorňuje také na to, že někteří exekutoři zabaví větší majetek, než neplatič dluží. „V tom případě je možné žádat o vyčíslení exekuce nebo o její zdůvodnění. Stává se, že poté exekutor přehodnotí míru zabaveného majetku,“ řekla Hrabáková. Poradna při finanční tísni funguje každé pondělí jako bezplatná linka na telefonním čísle 800 722 722, jinak na pražském čísle 222 922 240 amá webovou adresu http://www.financnitisen. cz, kde lze nalézt další rady a kontakty.
Její pracovníci upřednostňují klienty, kteří volají telefonicky nebo osobně přijdou. Poradna neposkytuje služby ekonomických či finančních poradců. „Naopak koordinujeme, podporujeme a vytváříme podmínky pro spolupráci mezi spotřebiteli, jejich věřiteli, soudy a soudními exekutory. Pomáháme spotřebitelům nalézt takový návrh řešení jejich situace, který by mohl být pro ně i jejich věřitele přijatelný,“ uvedl ředitel poradny David Šmejkal.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.