« Zpět

Prezident může „blbou náladu“ pojmenovat, ale nemůže ji změnit

| 6. ledna 2013 - 13:48 | Zprávy

Podle výzkumu pro Zlatou korunu před přímou prezidentskou volbou přiznalo „blbou náladu“ 60 procent lidí a stejný počet nevěří, že by ji jakýkoliv budoucí prezident pomohl zlepšit. Výzkum realizovaný společností Ipsos proběhl metodou on-line dotazování na vzorku 1008 respondentů v souvislosti s Fórem Zlaté koruny. To se pod názvem „Prezident pro cestu z krize“ uskuteční za účasti prezidentských kandidátů v úterý 8. ledna 2013 již tradičně v TOP HOTELu v Praze.

 

 

„Chtěli jsme zjistit, jak velké naděje vkládají lidé do nového prezidenta a čím by mohl být jako hlava státu v současné době prospěšný. Mnoho lidí si dokáže představit, jakou roli by měl prezident plnit, ale zároveň mají pochybnosti o tom, že toho bude schopen,“  říká k výsledkům Pavel Doležal, ředitel Zlaté koruny.

Pokud jde o vypořádání se s „blbou náladou“, více nadějí do nového prezidenta vkládají mladí lidé do 24 let. Tomu, že by se dokázal „blbé náladě“ postavit, věří 41 procent z nich. Na druhé straně nejmenšími optimisty jsou lidé středního věku, z nichž sdílí tento názor pouhá čtvrtina.

Téměř polovina lidí také nevěří, že prezident může přispět ke zklidnění stávající politické situace v České republice. Zde se karta v názorech na schopnosti a působení prezidenta poněkud obrací. Zatímco lidé středního věku a starší ročníky ze 40 procent spíše věří, že prezident by mohl politickou situaci uklidnit, z mladých lidí si to myslí pouze 34 procent.

„Blbá nálada ve společnosti zřejmě ještě nějaký čas potrvá, nicméně nový prezident jako respektovaná osobnost může přispět k celkovému ozdravění klimatu v české společnosti. Lidé ale vědí, že to nebude mít lehké,“ dodává k výsledkům výzkumu jeden z realizátorů, Tomáš Macků, Research & Communication Director agentury Ipsos.

Část výzkumu se týkala toho, zda by budoucí prezident měl zasahovat do řešení ekonomických otázek. Velká většina lidí (71 procent) si myslí, že by to dělat měl. Zásahy prezidenta do ekonomiky odmítá 15 procent lidí. Více odmítavě se k těmto zásahům staví muži (20 procent) a lidé s vysokoškolským vzděláním (24 procent).

„Ekonomické otázky určitě promluví do nadcházejících voleb. I proto pořádáme Fórum Prezident pro cestu z krize. Ukazuje se totiž, že by voliči dali budoucí hlavě státu velmi široký ekonomický mandát. Řada lidí například čeká, že Hrad povede tažení proti korupci nebo že bude hájit národní zájmy v Bruselu,“ dodává Pavel Doležal, ředitel Zlaté koruny.

Výzkum rovněž zjišťoval, jakého prezidenta by lidé chtěli a jaké morální a odborné kvality by měl reprezentovat.  Pro většinu lidí (59 procent) je nejdůležitější, aby byl prezident respektovanou osobností. Jen o něco méně lidí (56 procent) chce v prezidentovi spatřovat diplomata. Pro 44 procent lidí by měl být prezident morální autoritou, důležité je to zejména pro lidi starší nad 55 let.  26 procent preferuje prezidenta s ekonomickým vzděláním a zkušenostmi z této oblasti, takovýto prezident má podporu především mladých lidí do 24 let. Nejnižší poptávka je po prezidentovi, který by byl manažerem (7 procent) nebo filozofem (4 procenta).

Vzhledem k tomu, že prezidenta volíme v době, která je obdobím obtížného hledání cesty z krize, nabízí se otázka, zda to nový prezident bude mít těžší než předcházející. Podle výzkumu si 50 procent lidí myslí, že to bude mít budoucí prezident těžší, 38 procent předpokládá, že na tom bude stejně jako jeho předchůdce. Jen 1 procento lidí je přesvědčeno, že to bude mít lehčí. Optimističtěji hledí na budoucí prezidentské období mladší lidé do 35 let, jen 40 procent si myslí, že to prezident bude mít těžší. Starší lidé nad 55 let jsou skeptičtější.  Že to prezident bude mít těžší, si myslí 65 procent z nich.

Průzkum také zjišťoval, co si lidé myslí o tom, jak by mohl být budoucí prezident nejvíce prospěšný české ekonomice a zda by vůbec měl zasahovat do ekonomických otázek. Žebříček důležitosti konkrétních témat, jako jsou nezaměstnanost, korupce nebo ochrana národních zájmů v rámci EU, se dozvědí účastníci Fóra Zlaté koruny přímo v diskusi s prezidentskými kandidáty již v úterý 8. ledna, tři dny před samotnou volbou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.