« Zpět

Před ztrátou práce se lze pojistit

| 20. května 2009 - 11:35 | Zprávy

Třetina lidí se podle jedné z posledních studií AV ČR obává nezaměstnanosti. Na ztrátu práce je ale možné se připravit a před některými riziky se zajistit. Podle Českého statistického úřadu přišlo od ledna do března 2009 o práci 11 600 lidí.


Údaje ministerstva práce a sociálních ukazují na 7,9% dubnovou nezaměstnanost, což představuje 456 726 lidí bez práce. A podle ekonomických analytiků bude ještě hůř. Ztráta zaměstnání se tak stává reálným rizikem pro mnoho lidí.
Z podpory hypotéku nezaplatíte
Při ztrátě zaměstnání se můžete alespoň částečně spoléhat na podporu v nezaměstnanosti. Ta je poskytována ve výši 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku dosaženého v posledním zaměstnání.
Pan Jiří vydělává 17 tisíc hrubého, to je 13 780 korun čistého. Kdyby přišel o práci, pobíral by první dva měsíce podporu ve výši zhruba 11 tisíc korun. Propad příjmů je tedy asi 2700 korun. Další dva měsíce je podpora 50 % a zbytek doby, po kterou se podpora poskytuje ještě nižší - 45 %. Tato doba se liší podle věku: do padesáti let činí 5 měsíců, pak se zvyšuje na 8 až 11 měsíců.
Abyste měli nárok na dávku v nezaměstnanosti, musíte vykonávat v posledních 3 letech nějakou výdělečnou činnost. Pro živnostníky platí, že výše podpory se nepočítá z čisté mzdy, ale z padesáti procent rozdílu příjmů a výdajů (tzv. vyměřovací základ).
Kdyby tedy pan Jiří podnikal a měl by hrubé příjmy 41 tisíc korun a výdaje 24 tisíc korun, byla by podpora první dva měsíce asi 5 a půl tisíce korun. To je daleko větší propad než u zaměstnance, čistý příjem se snižuje až o 11 a půl tisíce korun.
Pojištění k úvěru či hypotéce
Zejména pro osoby samostatně výdělečně činné tedy představuje ztráta příjmu z podnikání velký problém. Situaci ještě vyostřuje hospodářská krize, která působí propad poptávky v mnoha odvětvích, a tudíž zhoršení situace podnikatelů. Vyplatí se pojistit se proti tomuto riziku?
Už vloni začala pojišťovna Uniqa nabízet v rámci investičního pojištění připojištění pro ochranu proti ztrátě zaměstnání. Dnes pojišťovna poskytuje ve spolupráci s Raiffeisen Bank pojištění proti „nedobrovolné ztrátě zaměstnání“ ke spotřebitelským úvěrům a také hypotékám. Pojistnou událostí je ztráta zaměstnání s následnou nezaměstnaností, která trvá alespoň 2 měsíce, přičemž pojištěný musí být evidován na úřadu práce.
Termín „nedobrovolná“ ztráta práce je namístě, pojišťovny totiž nepovažují za pojistnou událost situaci, při které opustíte práci dobrovolně, z vlastní vůle. Na druhou stranu, součástí pojištění bývá také pojištění proti dlouhodobé pracovní neschopnosti z důvodu nemoci či dalších rizik.
Kromě bank nabízejí pojištění také úvěrové společnosti. Například Home Credit ve spolupráci s Českou pojišťovnou Zdraví nabízí pojištění, které kryje také smrt úrazem, invaliditu a pracovní neschopnost.
Paní Helena si půjčila u Home Credit 50 tisíc korun, splácet je bude 5 let. Pojištění jí bude stát 44 korun měsíčně (6,48 % z měsíční splátky úvěru). Nejnověji nabídla v dubnu pojištění proti nezaměstnanosti pojišťovna Allianz. „Zareagovali jsme na obavy svých klientů, že v případě ztráty zaměstnání nebudou moci hradit své životní pojištění,“ říká Pavla Paseková za Allianz. Pojišťovna hradí až 6 měsíců pojistné za klienta do výše maximálně 2 tisíc korun.
Zcela zdarma je pojištění kreditních karet a spotřebitelských úvěrů u Komerční banky, od konce března nabízí banka také pojištění k hypotéce. Složenek se bát nemusíte Kromě pojištění vázaného na nějaký produkt - typicky úvěr, kreditní kartu nebo hypotéku - lze sehnat také samostatné pojištění.
Česká pojišťovna letos rozšířila nabídku o „pojištění složenek“. Pojištěnému klientovi pomůže pojišťovna zaplatit výdaje za nájem, elektřinu, plyn, vodu, a dokonce školné.
„Cena pojištění složenek se pohybuje od 178 korun měsíčně a pojištění bude vypláceno bez ohledu na výši odstupného od bývalého zaměstnavatele,“ říká obchodní ředitel České pojišťovny Zdraví Petr Jícha. Důvodem pojistné události může být kromě nemoci či úrazu také zánik pracovního místa pro nadbytečnost, což je nejčastější příčina současné nezaměstnanosti. Pojistku ale mohou využívat i ti, kteří ze zdravotních důvodů nebo kvůli insolventnosti ukončili samostatnou výdělečnou činnost.
Kooperativa zase uzavřela kontrakt se společností ČEZ. Za zákazníky, kteří přijdou od března do prosince o práci, zaplatí až tři měsíční zálohy za elektřinu, maximálně pak 7500 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.