« Zpět

Přebytkový rozpočet mělo v eurozóně v minulém roce pouze Německo

| 7. května 2013 - 10:47 | Zprávy

Neustále omílaný důraz na úspory stále nenese své ovoce. V některých zemích sice v minulém roce klesl rozpočtový schodek o pár desetin procenta, na směřování Evropy do dluhové pasti se však změnilo jen pramálo. Pouze Německu se v minulém roce podařilo dosáhnout rozpočtového přebytku, jinak v případě všech ostatních zemích eurozóny, včetně Litvy - horkého kandidáta na vstup, se dluh v poměru k HDP zvyšoval.

 

Dluhová pravidla eurozóny (veřejný dluh / HDP < 60 % ; rozpočtový deficit / HDP < 3 %) plnily ze stávajících zemí eurozóny v roce 2012 pouze Finsko, Lucembursko a Estonsko.
 
Současná diskuze ohledně zmírnění důrazu na úspory napovídá, že fiskální pakt EU se letos stane ještě větším cárem papíru, než za jaký byl považován doposud. Může nadále růst nejen celkové zadlužení, ale opět také rozpočtové schodky.
 
 
Graf: Vývoj celkového zadlužení v % HDP v jednotlivých zemích eurozóny + Litvy (horní část - levá osa), Vývoj rozpočtového schodku v roce 2012 v % HDP v jednotlivých zemích eurozóny + Litvy (spodní část - pravá osa), zdroj: Bloomberg, červenou a žlutou vodorovnou čarou jsou znázorněny limity EU 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.