« Zpět

Povinné ručení v roce 2009

| 15. prosince 2008 - 12:31 | Zprávy

Na silnicích už to pěkně klouže, nastává čas bouraček. Je tedy, nejvyšší čas zamyslet se nad povinným ručením. Různé ústavy nabízejí různé cenové relace, různé podmínky pojištění....

Zbyněk MERUNKA, redaktor
--------------------
Na silnicích už to pěkně klouže, nastává čas bouraček. Je tedy, myslím, nejvyšší čas zamyslet se nad povinným ručením. Různé ústavy nabízejí různé cenové relace, různé podmínky pojištění. Zlé časy nastávají také pro neplatiče povinného ručení, a proto jsme se na některé problémy kolem povinného ručení zeptali odborníků.

redaktor
--------------------
Každé deváté vozidlo registrované v České republice nemá povinné ručení. Teď už se takové auto nebo jeho majitel neschová. Od ledna 2009 se postihy pro takové provozovatele vozidel bez povinného ručení zvyšují. Vedle stávajících sankcí budou povinni za každý den, kdy jejich vozidlo nebylo pojištěno, uhradit do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů až třísetkorunový příspěvek.

Václav BÁLEK, Česká pojišťovna
--------------------
Neplatičství, to je velký problém a trápí všechny pojišťovny. Jde o to, že ti, kteří neplatí povinné ručení, tak si možná neuvědomují, jaké důsledky by tohle rozhodnutí mohlo mít pro ně nebo pro celou jejich rodinu, protože kdyby někomu způsobili škodu, tak nemají pojišťovnu, která je za ně zaplatí. V tu chvíli by tu škodu zaplatila Česká kancelář pojistitelů, ale požadovala by potom po nich, a to mohou být třeba milionové částky. Takže, pak by opravdu mohli zadlužit sebe nebo svoji rodinu na celý život, a to asi nikdo nechce.

Pavla PASEKOVÁ, Allianz
--------------------
V České republice v současné době je asi sedm milionů vozidel a z těchto vozidel asi šest milionů a sto padesát tisíc je pojištěných.

Miloš VELÍŠEK, Česká podnikatelská pojišťovna
--------------------
Rozdíl mezi centrální registrem vozidel a registrem pojištěných vozidel je asi osm set tisíc. Odhaduje nebo kvalifikovaný odhad říká, že myslíme si, že tak dvě stě padesát až tři sta tisíc vozidel je provozovaných a není ale pojištěných.

Pavla PASEKOVÁ, Allianz
--------------------
Majitelé těchto nepojištěných vozidel ročně způsobí škody až v řádu několika set milionů korun. A na ně potom doplácíme my, kteří svá vozidla máme pojištěná a kteří jezdíme ohleduplně.

redaktor
--------------------
Za nepojištěný osobní vůz budete od ledna 2009 denně platit padesát až sedmdesát korun do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Jde ale o penále, které nenahrazuje pojištění. Takže, když způsobíte nehodu, veškerá škoda jde na váš účet. Správní orgány vám taky mohou za provozování vozidla bez povinného ručení udělit pokutu až čtyřicet tisíc korun.

Zbyněk MERUNKA, redaktor
--------------------
Neplatičem se ale mohu stát i tak trochu nezaviněně, třeba nesprávnou registrací vozu. Jak těmto problémům předejít?

Václav BÁLEK, Česká pojišťovna
--------------------
Pokud převádíte automobil, pak byste neměli zapomenout mimo jiné navštívit také pobočku pojišťovny a oznámit to tam, protože povinné ručení je smluvním vztahem, který musí být ukončen a jestliže prodáte automobil, tak váš pojistitel tuto informaci nemá možnost získat jinak než právě od vás, tedy aby vás neměl dále potom v kategorii neplatičů a vy byste třeba ani netušili, že jste se v ní ocitli, je třeba smluvní vztah ukončit. Je to jednoduché, stačí zajít na pobočku a tam to oznámit.

Miloš VELÍŠEK, Česká podnikatelská pojišťovna
--------------------
Řada klientů se mylně domnívá, že tím, že prodali to vozidlo, že automaticky to pojištění končí. To už dávno pravda není, protože pojištění končí dnem, kdy pojistník oznámil pojistiteli změnu v osobě vlastníka.

redaktor
--------------------
Veškeré informace včetně možnosti zjistit podle SPZ, zda je vaše vozidlo pojištěno, nebo ne, najdete na webových stránkách www.bezpojisteni.cz.

Václav BÁLEK, Česká pojišťovna
--------------------
Povinné ručení v České republice je konstruováno na automobil. To je historická věc, která je mimochodem v celé Evropě. Aby mohlo být ještě spravedlivější, než je dnes, to znamená, aby řidiči měli povinné ručení opravdu šité na míru, tak by mělo být na řidičský průkaz. To bohužel není, takže pojišťovny vycházejí z kritérií, které jsou jim umožněny.

Zbyněk MERUNKA, redaktor
--------------------
Tak jste to slyšeli. Problémů kolem povinného ručení je opravdu hodně. V každém případě doporučuji všem, aby povinné ručení platili.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.